pączki faforki.docx

(18 KB) Pobierz

PĄCZKI KARNAWAŁOWE

 

Składniki

1.             300 ml mleka

2.             ok. 500 gram mąki EKSTRA UNIWERSALNY KONCENTRAT MĄKI BEZGLUTENOWEJ – z firmy „BEZGLUTEN”

3.             1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy

4.             1 kostka masła

5.             5 dkg drożdży świeżych

6.             ½ szklanki cukru

7.             5 dużych żótek

8.             2 łyżki wódki czystej (bezglutenowej)

9.             tłuszcz do smażenia – rozpuszczony smalec lub olej

10.        konfitura z róży lub krem mleczno-jajeczny do nadzienia

11.        cukier puder

 

Wykonanie:

1.             Zrobić rozczyn z drożdży (1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru i rozkruszone drożdże), całość dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

2.             Do pozostałej ilości mleka, wrzucić masło i cukier. Wymieszać i podgrzać, do momentu, aż składniki rozpuszczą się.

3.             4/5 ilości mąki wsypać do pojemnika (do mieszania), dodać ciepłe mleko ze składnikami i dokładnie wymieszać mikserem.

4.             Następnie dodać żółtka i wyrośnięte drożdże oraz ponownie dokładnie wymieszać przez około 3 minuty

5.             Gdy ciasto zrobi się lśniące i w czasie miksowania będą robiły się pęcherze powietrzne, wówczas dodać wódkę i dalej miksować jeszcze około 1 minuty.

6.             Ciasto w naczyniu przykryć lnianą ściereczkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

7.             Z wyrośniętego ciasta uformować kuleczki o średnicy około 4-5 centymetrów. Aby nie sklejały się w trakcie formowania ręce posypywać pozostałą mąką.

8.             Uformowane paczki ułożyć na stolnicy, przykryć lniana ściereczką i pozostawić na około 10 minut w ciepłym miejscu.

9.             W tym czasie rozgrzać tłuszcz do pieczenia, aż osiągnie stan wrzenia. Następnie zmniejszamy podgrzewanie, aby nie wystąpiło niepożądane przypalanie tłuszczu.

10.        Do tłuszczu wkładamy paczki i smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej stron.

11.        Następnie paczki układamy na papierowym ręczniku, w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.

12.        Po przestudzeniu pączków, cienką szprycą wstrzykujemy do środka każdego pączka konfiturę lub krem.

13.        Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.


Pączki
Składniki dla 6-8 osób:
• 1,25 szklanki koncentratu mąki domowej Bezgluten
• ¼ szklanki cukru
• 5 żółtek
• 7 dag roztopionego masła
• wydrążona laska wanilii

• ½ szklanki słodkiej śmietany

Na rozczyn:
• 3 dag drożdży
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka koncentratu mąki domowej Bezgluten
• ¼ szklanki ciepłego mleka

I dodatkowo:
• jako nadzienie - ulubione konfitury
• do smażenia - smalec lub olej

Przygotowanie.
Składniki rozczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą a następnie dodajemy do nich wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, które nie powinno być zbyt gęste – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub śmietanki. Z masy formujemy 4cm kulki. W każdej z nich robimy dołek, do którego wkładamy ulubioną marmoladę np. z różaną lub ze śliwek węgierek. Dołek dokładnie zaklejamy i dla pewności formujemy w dłoniach a następnie układamy na oprószonej mąką desce, sklejeniem do dołu. Wyrośnięte pączki smażymy z obu stron, w płaskim rondlu do uzyskania pożądanego koloru. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik a na koniec oprószamy cukrem pudrem.

Faworki
Składniki dla 4 osób:
• 5-6 żółtek
• 1 szklanka koncentratu mąki domowej Bezgluten
• 1 łyżka spirytusu ziemniaczanego
• 1 łyżka cukru pudru
• ¼ szklanki śmietany
• szczypta soli
• 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego
I dodatkowo:
• smalec lub olej do smażenia
• cukier puder do posypania

Przygotowanie.
Wszystkie składniki faworków łączymy ze sobą, w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany lub mąki. Ciasto wyrabiamy, składamy i tłuczemy wałkiem, ponownie składamy i tłuczemy wałkiem - czynność tę powtarzamy kilkukrotnie. Gotową masą wkładamy na godzinę do lodówki a następnie wałkujemy na grubość 1mm i wycinamy z niej prostokąty o długości 10x3 cm. W środku każdego z nich robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden bok faworka. Smażymy w rozgrzanym oleju lub smalcu, do uzyskania złotego koloru.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin