PĄCZKI KARNAWAŁOWE
Składniki
1. 300 ml mleka
2. ok. 500 gram mąki EKSTRA UNIWERSALNY KONCENTRAT MĄKI BEZGLUTENOWEJ – z firmy „BEZGLUTEN”
3. 1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy
4. 1 kostka masła
5. 5 dkg drożdży świeżych
6. ½ szklanki cukru
7. 5 dużych żótek
8. 2 łyżki wódki czystej (bezglutenowej)
9. tłuszcz do smażenia – rozpuszczony smalec lub olej
10. konfitura z róży lub krem mleczno-jajeczny do nadzienia
11. cukier puder
Wykonanie:
1. Zrobić rozczyn z drożdży (1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru i rozkruszone drożdże), całość dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Do pozostałej ilości mleka, wrzucić masło i cukier. Wymieszać i podgrzać, do momentu, aż składniki rozpuszczą się.
3. 4/5 ilości mąki wsypać do pojemnika (do mieszania), dodać ciepłe mleko ze składnikami i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Następnie dodać żółtka i wyrośnięte drożdże oraz ponownie dokładnie wymieszać przez około 3 minuty
5. Gdy ciasto zrobi się lśniące i w czasie miksowania będą robiły się pęcherze powietrzne, wówczas dodać wódkę i dalej miksować jeszcze około 1 minuty.
6. Ciasto w naczyniu przykryć lnianą ściereczkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
7. Z wyrośniętego ciasta uformować kuleczki o średnicy około 4-5 centymetrów. Aby nie sklejały się w trakcie formowania ręce posypywać pozostałą mąką.
8. Uformowane paczki ułożyć na stolnicy, przykryć lniana ściereczką i pozostawić na około 10 minut w ciepłym miejscu.
9. W tym czasie rozgrzać tłuszcz do pieczenia, aż osiągnie stan wrzenia. Następnie zmniejszamy podgrzewanie, aby nie wystąpiło niepożądane przypalanie tłuszczu.
10. Do tłuszczu wkładamy paczki i smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej stron.
11. Następnie paczki układamy na papierowym ręczniku, w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.
12. Po przestudzeniu pączków, cienką szprycą wstrzykujemy do środka każdego pączka konfiturę lub krem.
13. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
PączkiSkładniki dla 6-8 osób:• 1,25 szklanki koncentratu mąki domowej Bezgluten• ¼ szklanki cukru• 5 żółtek• 7 dag roztopionego masła• wydrążona laska wanilii
• ½ szklanki słodkiej śmietany
Na rozczyn: • 3 dag drożdży• 1 łyżka cukru• 1 łyżka koncentratu mąki domowej Bezgluten• ¼ szklanki ciepłego mleka
I dodatkowo:• jako nadzienie - ulubione konfitury• do smażenia - smalec lub olej
Przygotowanie. Składniki rozczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą a następnie dodajemy do nich wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, które nie powinno być zbyt gęste – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub śmietanki. Z masy formujemy 4cm kulki. W każdej z nich robimy dołek, do którego wkładamy ulubioną marmoladę np. z różaną lub ze śliwek węgierek. Dołek dokładnie zaklejamy i dla pewności formujemy w dłoniach a następnie układamy na oprószonej mąką desce, sklejeniem do dołu. Wyrośnięte pączki smażymy z obu stron, w płaskim rondlu do uzyskania pożądanego koloru. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik a na koniec oprószamy cukrem pudrem.
FaworkiSkładniki dla 4 osób:• 5-6 żółtek• 1 szklanka koncentratu mąki domowej Bezgluten• 1 łyżka spirytusu ziemniaczanego• 1 łyżka cukru pudru• ¼ szklanki śmietany• szczypta soli• 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłegoI dodatkowo: • smalec lub olej do smażenia• cukier puder do posypania
Przygotowanie. Wszystkie składniki faworków łączymy ze sobą, w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany lub mąki. Ciasto wyrabiamy, składamy i tłuczemy wałkiem, ponownie składamy i tłuczemy wałkiem - czynność tę powtarzamy kilkukrotnie. Gotową masą wkładamy na godzinę do lodówki a następnie wałkujemy na grubość 1mm i wycinamy z niej prostokąty o długości 10x3 cm. W środku każdego z nich robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden bok faworka. Smażymy w rozgrzanym oleju lub smalcu, do uzyskania złotego koloru.
ciachunio90