Ciasto Jamajka
Cały czas przymierzałam się do tego ciasta. Jednym z powodów upieczenia była prośba mojego synka, że marzy o cieście z owocami , galaretką i kremem. Na internecie pojawiają się różne wersje to i ja upiekłam swoją. Podoba mi się również nazwa ciasta JAMAJKA.Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutajCiasto4 jajka1/2 szklanki cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.Nasączeniesok z cytrynycukierzaparzona herbataKrem600 ml śmietany kremówki 36%250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyŚmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie zmiksowaćŻelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać do ubitej śmietany ciągle miksując.dodatkowo2 galaretki cytrynowe4-5 bananówwiórki czekoladoweSkładanie ciasta 1 blat ciasta nasączyć i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż.Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam 800 ml wody zamiast 1 l )Odstawić, aby lekko stężała i zalać banany.Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie nałożyć krem i przyłożyć drugim nasączonym blatem ciasta.Wierzch posmarować kremem i posypać wiórkami czekolady.
ciasto jamajka
paulina1736