Ciasto Jamajka.docx

(49 KB) Pobierz

Ciasto Jamajka

Cały czas przymierzałam się do tego ciasta. Jednym z powodów upieczenia była prośba mojego synka, że marzy o cieście z owocami , galaretką i kremem. Na internecie pojawiają się różne wersje to i ja upiekłam swoją. Podoba mi się również nazwa ciasta JAMAJKA.
Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj

Ciasto
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Nasączenie
sok z cytryny
cukier
zaparzona herbata

Krem
600 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować
Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i po napęcznieniu jej ogrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu wlewać  do ubitej śmietany ciągle miksując.

dodatkowo
2 galaretki cytrynowe
4-5 bananów
wiórki czekoladowe

Składanie ciasta
 1 blat ciasta nasączyć  i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż.
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam 800 ml wody zamiast 1 l )
Odstawić, aby lekko stężała i zalać banany.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie nałożyć krem i przyłożyć drugim nasączonym blatem ciasta.
Wierzch posmarować kremem i posypać wiórkami czekolady.

http://3.bp.blogspot.com/-gZZHy5MhQXA/VhGizjv8SaI/AAAAAAAACIY/GsqVrVjRD9I/s280/jamajka.JPG

ciasto jamajka

http://3.bp.blogspot.com/-C7rysWUR8Jw/VhGi6d4AQvI/AAAAAAAACIg/uGyuebdwfmU/s280/jamajka%2B%25282%2529.JPG

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin