14_03_mituniewicz.pdf

(164 KB) Pobierz
OID
OID (270) 3/2014
(267) 12/2013
NAJCZĘSTSZE CHOROBY PTAKÓW
HODOWLANYCH
Wraz z intensyfikacją hodowli drobiu oraz dą-
żeniem do wzrostu opłacalności ekonomicznej
produkcji, hodowca powinien posiadać odpo-
wiedni zasób wiedzy w zakresie potrzeb fizjo-
logicznych i behawioralnych utrzymywanego
drobiu.
Wiedza ta w znacznym stopniu umożliwi unik-
nąć zadziałania bodźców usposabiających do
wywołania choroby. Duża liczebność ptaków
skumulowanych na niewielkiej powierzchni
sprzyja nasileniu działania czynników streso-
gennych. Trzeba również pamiętać, że wpływ
stresora na organizm może mieć działanie dwu-
kierunkowe: pozytywne - mobilizujące, bądź
destrukcyjne - zaburzające poprawne funkcjo-
nowanie organizmu. Zjawisko stresu spotyka-
ne w wielkotowarowej hodowli drobiu, może
mieć różnorodne podłoże. Najczęściej dotyczy
on zbyt dużej obsady ptaków, nieprawidłowe-
go żywienia oraz nieprawidłowych warunków
utrzymania (warunki mikroklimatyczne, zanie-
czyszczenia gazowe, pyłowe i mikrobiologicz-
ne). Ptaki narażone na konieczność przebywa-
nia w takim stresogennym środowisku w dużej
mierze są podatniejsze na wystąpienie szeregu
chorób. Przede wszystkim są to choroby zakaź-
ne, wywołane patogenami chorobotwórczymi
(wirusy, bakterie, grzyby). Wymienione czyn-
niki chorobotwórcze mogą przenosić się za-
równo drogą bezpośredniego kontaktu lub po-
średnio, poprzez zanieczyszczoną patogenem
paszę, wodę, bądź też spowodowane niska hi-
gieną w obiekcie inwentarskim.
Obecność patogenów w środowisku otaczają-
cym zwierzę nie jest miarodajnym wskaźni-
kiem intensywności rozwoju choroby. Czynni-
kami wpływającymi na rozwój choroby są:
• bytowanie patogenu zjadliwego w środowisku;
• obecność wektorów (mechanicznych i biolo-
gicznych);
• stopień wrażliwości ustroju gospodarza;
• osłabiony układ immunologiczny.
Infekcja ustroju może odbywać się kilkoma dro-
gami:
• poprzez układ pokarmowy, gdzie drobno-
ustrój dostaje się do organizmu z zakażoną
paszą lub wodą; dosyć często w hodowli wiel-
kotowarowej drobiu, drogą ta przenoszone
są bakterie z rodziny Escherichia i Salmo-
nella; powyższe drobnoustroje mogą byto-
wać w środowisku zewnętrznym przez dłu-
gi okres czasu, bez szkody dla właściwości
patogennych;
• poprzez układ oddechowy; warunkiem
sprzyjającym do zakażenia jest nadmierne
zagęszczenie zwierząt w klatkach i pomiesz-
czeniach; infekcja zachodzi poprzez bezpo-
średni kontakt zdrowego osobnika z wydzie-
liną nosową chorego;
• poprzez uszkodzoną powłokę ciała; prze-
rwanie ciągłości skóry sprzyja zakażeniom
przez patogeny z rodziny gronkowców i pa-
ciorkowców; dodatkowo zakażenie potęgo-
wane jest uwalnianiem toksyn do ustroju go-
spodarza.
Choroby wirusowe
Choroba Mareka -
najbardziej narażone na tę
chorobę gatunki drobiu to przede wszystkim
kury, przepiórki oraz indyki. Chorobę tę wywo-
łuje wirus z rodzaju
Herpesvirus.
Drogą wnik-
nięcia zarazka do organizmu jest układ odde-
chowy bądź przewód pokarmowy. Zakażenie
następuje najczęściej bezpośrednio po wylęgu.
W ciągu pierwszych dni życia wrażliwość na za-
20
OID
OID (270) 3/2014
(267) 12/2013
każenie szybko spada. Wirus zawarty w złusz-
czonym naskórku brodawek piór zachowuje
jednak swoją zjadliwość przez okres ponad 12
miesięcy.
Zakażone ptaki wykazują spadek masy ciała
oraz objawy porażenne. Często jednak zdarza
się, że przebieg tej choroby jest bardzo gwałtow-
ny, bez objawów klinicznych.
Najczęściej spotykaną jest tzw. „postać na-
dostra”, charakteryzująca się gwałtownym
przebiegiem i brakiem objawów klinicznych.
Z tą postacią choroby spotykamy się najczęściej
u młodych ptaków (do 4 tygodnia życia) i cha-
rakteryzuje się wysoką śmiertelnością, docho-
dzącą do 80%. Kolejną jest tzw. „postać ostra”,
gdzie okres inkubacji wynosi około 2 do 3 ty-
godni. Śmiertelność ptaków w tym przypadku
również jest wysoka i może dochodzić do 70%.
Charakterystyczną cechą tej postaci choroby jest
fakt, że podczas trwania procesu chorobowego
część ptaków pada, nie wykazując klasycznych
objawów choroby. Trzecią formą choroby jest
„postać klasyczna”, gdzie okres inkubacji jest
znacznie wydłużony, a śmiertelność w stadzie
wynosi około 10-15%. W formie klasycznej (po-
rażennej) typowym objawem jest asymetryczne
porażenie kończyn (tzw. pozycja szpagatu). Ob-
serwuje się również porażenie skrzydeł i szyi.
W przypadku zaatakowania nerwów żołądka
mięśniowego dochodzi do jego atrofii, jak rów-
nież atrofii jelit, co prowadzi do szybkiego wy-
niszczenia. Upadki występują najczęściej mię-
dzy 10 a 20 tygodniem życia.
W praktyce najlepszą metodą zapobiegania
chorobie Mareka jest szczepienie jednodnio-
wych piskląt. Należy jednak mieć świadomość,
że szczepienie nie uchroni ptaków przed za-
każeniem wirusem, a ma na celu zapobieżenia
rozwojowi zmian nowotworowych w narządach
wewnętrznych i nerwach. Ze względu na to, że
odporność poszczepienna powstaje najczęściej
po 7 - 10 dniach, duże znaczenie w zapobieganiu
chorobie ma przestrzeganie zasad profilaktyki
nieswoistej, uniemożliwiające pisklętom kon-
takt ze zjadliwym zarazkiem terenowym.
Rzekomy pomór drobiu -
Choroba ta nazywa-
na jest też chorobą Newcastle lub NCD. Wystę-
puje najczęściej u kur, indyków i innego drobiu
grzebiącego. Kaczki i gęsi nie chorują, ale mogą
być nosicielami i siewcami wirusa powodujące-
go tę groźną chorobę. Rzekomy pomór jest cho-
robą wysoce zaraźliwą i śmiertelną.
Chorobę wywołuje wirus z rodzaju
Paramyxo-
virus
(PMV-1). Źródłem zakażenia są przede
wszystkim chore i padłe ptaki (kontakt bezpo-
średni). Choroba potrafi rozprzestrzeniać się
również przez sprzęt używany na fermach, sa-
mochody, ludzi, dzikie ptactwo (kontakt po-
średni).
Do zakażenia dochodzi drogą oddechową i po-
karmową oraz poprzez uszkodzoną skórę, spo-
jówki i błonę śluzową. Okres inkubacji trwa
kilka dni (na ogół 3-6 dni). Najczęstszymi obja-
wami choroby Newcastle jest osowiałość i brak
apetytu u chorych ptaków. Często dochodzą
trudności w oddychaniu, rzężenie, charczenie,
pianie kur. Może wystąpić też śluzowy wypływ
z dzioba i nosa oraz biegunka (często o zielon-
kawym zabarwieniu). Chore ptaki przyjmu-
ją skuloną postawę z nastroszonymi piórami,
miewają drgawki, pojawia się również niezbor-
ność ruchów, niedowład nóg, wygięcie skrzy-
deł. Typowym objawem jest nienaturalny skręt
szyi
(torticollis).
Nieśność kur obniża się od 30
do 50%, jaja często mają cienkie skorupki lub
są ich całkiem pozbawione (jaja w błonach, tzw.
„lanie jaj”). Wirus wraz z krwią przenosi się do
wszystkich narządów powodując zwyrodnienie
ścian naczyń krwionośnych i prowadząc do po-
wstawania wybroczyn.
Ze względu na to, że do chwili obecnej nie ma
skutecznego lekarstwa na tę chorobę, jedyną
ochroną przed groźnym wirusem wywołującym
ją jest regularne szczepienie ptaków. W Polsce
choroba ta objęta jest programem profilaktycz-
nym. Ptaki powinny być regularnie szczepione
22
OID
OID (270) 3/2014
(267) 12/2013
żywymi szczepionkami zawierającymi szczepy
wirusa (lentogeniczne dla brojlerów oraz inak-
tywowane w przypadku stad towarowych i re-
produkcyjnych).
Zakaźne zapalenie oskrzeli kur -
Wrażliwe na
zakażenie są przede wszystkim kury i bażanty.
Chorobę wywołuje wirus należący do rodzaju
Coronavirus.
Początkowo uważano, że choroba
u kur jest wywoływana przez patogenny, jedno-
rodny antygenowo wirus, którego przedstawi-
cielem jest szczep Massachusetts 41 (Mass 41).
Jednak możliwość tworzenia wielu odmian róż-
niących się od oryginalnego szczepu Mass 41,
doprowadziła do wyizolowania ponad 30 se-
rotypów oraz wariantów antygenowych, przy
czym ich ilość ciągle wzrasta.
Między ptakami zakażenie rozprzestrzenia się
drogą aerogenną. Zarazek przenosi się tą dro-
gą również między kurnikami i fermami. Okres
inkubacji wynosi od 18 do 72 godzin. U kurcząt
wirus zakaźnego zapalenia oskrzeli kur (Infec-
tious bronchitis - IB) wywołuje nasilone zmia-
ny zapalne w drogach oddechowych. Dochodzi
do zapalenia błony śluzowej oskrzeli, a powsta-
jący wysięk zapalny ogranicza drożność oskrze-
li. Wraz z postępem choroby tworząca się sero-
wata wydzielina zatyka rozwidlenie tchawicy co
prowadzi do duszności, rzężeń, kaszlu, kicha-
nia i przyjmowania charakterystycznej posta-
wy „pompującego oddychania”. U dorosłych
ptaków nieśność gwałtownie obniża się (w cią-
gu 5 -7 dni), pogarsza się także jakość skorupy,
która jest krucha i odbarwiona, z charaktery-
stycznymi deformacjami.
W trakcie badania sekcyjnego stwierdza się
obecność śluzu i przekrwienie błony śluzowej
dolnych odcinków tchawicy i oskrzeli, u star-
szych kurcząt mogą występować włóknikowe
naloty na workach powietrznych. Obecność żół-
tawego, serowatego czopa włóknikowego w roz-
widleniu tchawicy u kurcząt wskazuje na zakaź-
ne zapalenie oskrzeli.
W przebiegu zakaźnego zapalenia oskrzeli brak
jest specyficznego leczenia. Przy wtórnych po-
wikłaniach bakteryjnych powinny być stoso-
wane antybiotyki. Jedyną skuteczną metodą
uniknięcia strat spowodowanych zakażeniem
wirusem IB jest prowadzenie systematycznych
szczepień profilaktycznych. Stosuje się tu szcze-
pionki żywe i inaktywowane.
W Polsce choroba występuje zarówno u brojle-
rów, jak i w stadach kur nieśnych. Współcze-
sna immunoprofilaktyka IB to stosowanie ży-
wych, ale niezdolnych do wywołania infekcji
szczepów wirusa w postaci szczepionek. Jed-
nakże, trzeba mieć na uwadze, iż ze względu
na dużą zmienność wirusa zakaźnego zapale-
nia oskrzeli oraz powstawanie nowych seroty-
pów, podtypów, a także wariantów antygeno-
wych, skuteczność i efektywność programów
immunoprofilaktycznych pozostaje ciągle pro-
blemem. Obecnie na terenie Europy zaleca się
naprzemienne stosowanie w szczepionkach se-
rotypu Mass z serotypem 4/91, co daje ochro-
nę protektotypową oraz zabezpiecza ptaki przed
większością innych, antygenowo odmiennych
szczepów wirusa IB.
Influenza ptaków -
grypa ptasia należy do
groźnych, siejących spustoszenie chorób głów-
nie wśród kur i indyków, chociaż wirus może
zaatakować także ptaki łowne (bażanty, kuro-
patwę, przepiórki), bezgrzebieniowce (strusie
i emu), papugi i wróblowate.
Chorobę te wywołuje wirus z rodziny
Orthmy-
xviridae.
Najcięższa postać choroby, pierwot-
nie nazywana „pomorem drobiu” (z ang. High-
ly Pathogenic Avian Influenza, HPAI), włączona
jest przez Światową Organizację Zdrowia Zwie-
rząt (OIE) do listy A chorób zakaźnych zwie-
rząt. w Polsce postać HPAI w chwili obecnej jest
określana jako wysoce zjadliwa grypa ptaków.
Epidemia tej choroby notowana jest co kilka lat
na całym świecie (w Polsce jej nie notowano).
Najprawdopodobniej pojawia się na skutek po-
średniego lub bezpośredniego kontaktu drobiu
domowego z dzikimi ptakami wodnymi. Kie-
24
HIGIENA I ŻYWIENIE
dy choroba wystąpi w stadzie, jej rozprzestrze-
nianie jest szybkie. Zakażenie następuje przez
kontakt z odchodami chorych ptaków, a także
z wydzieliną z ich oczu i nozdrzy. Stwierdzo-
no, że wirus występuje także w żółtku i białku
jaja. Z zakażonych jaj nie wylęgają się kurczę-
ta, ale zawartość jaja po stłuczeniu daje możli-
wość dalszego rozprzestrzeniania się epidemii.
W wypadku dużego zagęszczenia ptaków może
występować zakażenie kropelkowe. Ze stada do
stada przenosi się nie tylko z chorymi ptakami,
ale również poprzez zanieczyszczony sprzęt,
środki transportu itp.
Okres wylęgania choroby waha się od kilku go-
dzin do 2-3 dni. Dla urzędowych celów zwalcza-
nia, maksymalny okres inkubacji HPAI, wynosi
21 dni. Objawy kliniczne są mało charaktery-
styczne i zróżnicowane w zależności od zjadli-
wości wirusa, gatunku i wieku ptaków, zakażeń
towarzyszących oraz warunków środowisko-
wych.
W przebiegu naturalnych zakażeń wirusami AI
u drobiu można wyróżnić dwie zasadnicze po-
stacie kliniczne choroby:
• wysoce zjadliwą influenzę (grypę) ptaków
(HPAI) - objawy: depresja, gwałtowny spa-
dek/utratę produkcji jaj, miękkie skorupy jaj,
objawy nerwowe, obrzęk i zasinienie grzebie-
nia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk za-
tok podoczoło-dołowych, kichanie i dusz-
ność, biegunkę; padnięcia mogą być nagłe,
bez widocznych objawów; śmiertelność może
dotyczyć nawet 100% stada;
• mało zjadliwą influenzę (grypę) ptaków
(LPAI) - mogą wystąpić objawy ze strony
układu oddechowego (z reguły łagodne), de-
presja, biegunka oraz zaobserwować można
zmniejszoną produkcję jaj u niosek; śmier-
telność ptaków jest w tym przypadku niska
i zwykle nie przekracza 5%, jakkolwiek zda-
rza się, że w wyniku wtórnych zakażeń lub
u młodych ptaków może sięgać nawet 97%.
W przypadku stwierdzenia postaci HPAI u dro-
biu, strategia działania polega na szybkim li-
kwidowaniu źródła zakażenia w możliwie naj-
krótszym okresie poprzez wprowadzenie ścisłej
kwarantanny, a także szybkie wybicie całego
pogłowia drobiu w ognisku choroby oraz jego
zniszczenie wraz z zakażonymi produktami,
materiałami i sprzętem. Prowadzi się również
zabieg odkażania celem usunięcia/ograniczenia
obecności wirusa oraz izoluje fermy zakażone.
Zakaźna anemia kurcząt -
zakażenia dotyczą
przede wszystkim młodych kurcząt. Chorobę
wywołuje bardzo oporny wirus, zaliczany do
rodzaju
Circovirus,
oznaczany jako CAV (Chic-
ken Anaemia Virus) lub CIA (Chicken Infectio-
us Anaemia Virus).
Główną drogą rozprzestrzeniania się wirusa za-
kaźnej anemii jest zakażenie pionowe. W tym
przypadku zakażone nioski przekazują zarazek
na swoje potomstwo. Możliwe jest również po-
ziome rozprzestrzenianie się infekcji, a zwłasz-
cza u ptaków młodych przez bezpośredni kon-
takt z chorym osobnikiem i środowiskiem
(wyposażenie, odzież, itp.).
Wirus zakaźnej anemii wywołuje objawy cho-
robowe u ptaków w wieku do około 3 tygodnia.
U kur dorosłych zakażenie przebiega bez żad-
nych objawów klinicznych. Postawienie wstęp-
nego rozpoznania jest możliwe na podstawie
charakterystycznych zmian sekcyjnych i obja-
wów klinicznych. Pierwsze objawy choroby wi-
doczne są pod koniec drugiego tygodnia ży-
cia kurcząt. Ptaki są osowiale, tracą apetyt,
maja blady grzebień i dzwonki oraz nastroszo-
ne pióra. Obserwuje się również zahamowanie
rozwoju oraz wzrost upadków, których szczyt
przypada na 5 - 6 dzień od stwierdzenia obja-
wów klinicznych. U ptaków, które równocze-
śnie zakażone zostały reowirusami obserwuje
się typowe zmiany martwicowe skóry w okolicy
podskrzydłowej, stąd jednostka jest nazywana
„chorobą niebieskiego skrzydła”. Śmiertelność
jest zróżnicowana i waha się od 20% do 70%,
najczęściej jednak nie przekracza 30%. Wyni-
25
OID
OID (270) 3/2014
(267) 12/2013
ki produkcyjne w zakażonych stadach są bar-
dzo obniżone.
Ponieważ nie stosuje się leczenia przyczynowe-
go zakaźnej anemii kurcząt, należy dążyć, aby
wszystkie pisklęta miały wysoki poziom specy-
ficznych przeciwciał przeciwko wirusowi zakaź-
nej anemii, co uzyskuje się dzięki szczepieniom
prowadzonym w stadach rodzicielskich (szczep
CIAV). Szczepienie przeprowadza się między 13
a 15 tygodniem życia ptaków, jednak nie póź-
niej niż 3-4 tygodnie przed pierwszym zbiorem
jaj do wylęgu (uniknięcie ryzyka przeniesienia
wirusa szczepionkowego przez jajo).
Zakaźne zapalenie krtani i tchawicy -
na za-
każenie w warunkach naturalnych są wrażli-
we kury i bażanty. choroba ta wywoływana jest
przez wirus należący do rodzaju
Herpesvirus.
ILT jest jedną z chorób wpisanych na listę B cho-
rób zakaźnych zwierząt Światowej Organizacji
Zdrowia Zwierząt (OIE).
Zakażenie następuje drogą oddechową przez
kontakt ptaków chorych ze zdrowymi. W więk-
szości przypadków do zakaźnego zapalenia
krtani i tchawicy na fermie dochodzi przez za-
wleczenie wirusa ILT przez osoby wizytujące.
Okres inkubacji choroby waha się od 4 do 12
dni.
Chore ptaki wykazują objawy ze strony układu
oddechowego. W jamie dziobowej, krtani i tcha-
wicy tworzą się szarożółte, serowate, łatwo od-
dzielające się czopy zatykające światło dróg od-
dechowych. Oddychanie jest bardzo utrudnione,
chore ptaki siedzą w półprzysiadzie z wyciągniętą
szyją i otwartym dziobem, a przy wydechu dziób
jest opuszczony ku dołowi (tzw. „pompujące od-
dychanie”). Ptaki takie często padają w wyniku
uduszenia. W typowym przebiegu ILT dzienne
upadki wynoszą około 1%.
Stwierdza się również przypadki ILT o łagod-
nym przebiegu wywoływane przez szczepy wi-
rusa o niższej patogenności. W takich sytu-
acjach obserwuje się zapalenie spojówek oraz
objawy ze strony układu oddechowego (kicha-
nie, wykrztuszanie), a śmiertelność jest z regu-
ły bardzo niska lub nie występuje. Zakaźne za-
palenie krtani i tchawicy rozprzestrzenia się na
fermie znacznie wolniej niż zakaźne zapalenie
oskrzeli i rzekomy pomór drobiu.
Zakażenie wirusem ILT ptaków w okresie pro-
dukcyjnym prowadzi do obniżenia nieśności o 5
do 25%, która jednak wraca do normy po oko-
ło 3 - 4 tygodniach.
Najlepszą metodą zapobiegającą stratom wywo-
ływanym przez wirus ILT jest szczepienie profi-
laktyczne i interwencyjne za pomocą szczepio-
nek podawanych dospojówkowo.
Nawet w przypadku wystąpienia choroby w sta-
dzie, ze względu na stosunkowo wolne jej roz-
przestrzenianie możliwe jest zaszczepienie pta-
ków nie wykazujących objawów chorobowych,
co może spowodować zahamowanie rozprze-
strzeniania się choroby w stadzie.
Ospa ptaków
- na chorobę tę zapadają kury, in-
dyki, bażanty oraz bardzo wiele innych gatun-
ków ptaków dziko żyjących. Ospa wywoływana
jest przez zarazek należący do rodziny
Poxvi-
ridae.
Na zakażenie wirusem ospy narażone są
ptaki niezależnie od płci i wieku.
Najczęstszą przyczyną rozprzestrzeniania się
infekcji jest wprowadzenie do stada zakażo-
nego osobnika. Źródłem zakażenia może być
także zanieczyszczona pasza i woda. W okre-
sie letnim, komary oraz muchy mogą przeno-
sić zakażenia zarówno w stadzie, jak i między
fermami.
Okres inkubacji choroby trwa od 4 do 20 dni.
W ospie kur, indyków i gołębi stwierdza się trzy
postacie choroby: skórną, śluzówkową (dyfte-
roidalną) oraz mieszaną. W przypadku posta-
ci skórnej typowe krosty ospowe lokalizują się
na głowie, grzebieniu i dzwonkach oraz na skó-
rze kończyn i w okolicy kloaki. Natomiast przy
postaci dyfteroidalnej w jamie dziobowej, prze-
łyku lub tchawicy obserwuje się obecność licz-
nych, żółtawych lub ciemnobrązowych sero-
watych nalotów, mocno przytwierdzonych do
26
Zgłoś jeśli naruszono regulamin