Wiśniówka.txt

(0 KB) Pobierz
50 dag bardzo dojrzałych i soczystych wini, szklanka płynnego miodu pszczelego, 25 dag liwek kalifornijskich, 15 godzików, litr spirytusu, 3 szklanki przegotowanej wody

Winie umyć, osuszyć, połowę wydrylować i wsypać wszystkie do gšsiorka. Zalać miodem pszczelim, przykryć ciereczkš i odstawić. Mniej więcej po 24 godzinach wsypać godziki oraz wymyte, osuszone i pokrojone w paseczki suszone liwki. Zalać wszystko litrem spirytusu wymieszanego z 3 szklankami przegotowanej wody. Dokładnie zakorkować gšsiorek i trzymać w cieple przez 10-12 dni, codziennie nim potrzšsać. Następnie alkohol zlać, dodać płyn z odciniętych przez płótno owoców. Całoć przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać nalewkę do butelek i szczelnie zakorkować. Podawać nie wczeniej niż po 6-8 miesišcach.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin