Plan badawczy+ankieta.pdf

(181 KB) Pobierz
Karolina Grzeca
dietetyka I rok, stacjonarne I stopnia
grupa II, 2013/14
Częstość spożycia żywności typu fast-food i wysoko przetworzonej,
a występowanie otyłości u młodzieży gimnazjalnej.
Cel ogólny:
charakterystyka i ocena wpływu spożycia jedzenia typu fast-food i wysoko
przetworzonego na występowanie otyłości u młodzieży gimnazjalnej
Cel podmiotowy:
zbadanie zjawiska częstości spożycia żywności typu fast-food i wysoko
przetworzonego i jego wpływu na otyłość młodzieży gimnazjalnej, które jest ważne ze względu na
ryzyko jakie niesie ze sobą otyłość.
Cel przedmiotowy:
określenie skuteczności wykluczenia żywności typu fast-food i wysoko
przetworzonej w profilaktyce i walce z otyłością
Cel szczegółowy:
analiza jakości i częstości spożycia pożywienia typu fast-food i wysoko przetworzonej
analiza wystąpienia otyłości wśród osób w wieku gimnazjalnym
analiza świadomości szkodliwości spożywania żywności typu fast-food oraz wysoko
przetworzonej wśród młodzieży gimnazjalnej
Hipoteza:
spożycie żywności typu fast-food i żywności wysoko przetworzonej jest wysokie i częste
wśród młodzieży w wieku gimnazjalnym
spożycie żywności typu fast-food oraz wysoko przetworzonej przyczynia się do otyłości
świadomość oraz wiedza gimnazjalistów na temat szkodliwości spożywania żywności wysoko
przetworzonej i fast-food jest niska
PLAN BADAWCZY
grupa osób: młodzież w wieku gimnazjalnym
miejsce: Bydgoszcz, Gimnazjum nr 9, Gajowa 34
termin: 01.08.2014 r - 31.08.2014 r.
narzędzia: kwestionariusz ankiety, kwestionariusz wywiadu, schemat obserwacji
metody: sondaż diagnostyczny
koszt: ryza papieru - 15 zł
ANKIETA
Jestem studentką 3 roku dietetyki uczelni UMK Collegium Medicum w Bydgoszczy. Ankieta posłuży
mi do pisania pracy licencjackiej. Skierowana jest wyłącznie do uczniów gimnazjum, a jej
wypełnienie nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Bardzo dziękuję za rzetelne odpowiedzi.
Karolina Grzeca
METRYCZKA
1. Proszę podać wiek (lata) :
o
12-13
o
14
o
15
o
16
o
17 lub więcej
2. Masa ciała w kg:
........................................................
3. Wzrost w cm:
...........................................................
4. Proszę podać płeć:
o
kobieta
o
mężczyzna
5. Miejsce zamieszkania
o
wieś
o
miasto do 10 tys. mieszkańców
o
miasto 10-100 tys. mieszkańców
o
miasto 100-500 tys. mieszkańców
o
miasto powyżej 500 tys. mieszkańców
1. Jak często spożywasz białe pieczywo, biały ryż, makaron oraz przetwory z białej mąki?
o
wcale lub okazjonalnie
o
rzadko, do kilku razy w miesiącu
o
często, kilka razy w tygodniu
o
codziennie bądź kilka razy dziennie
2. Czy w Twojej rodzinie występuje lub występował problem nadwagi bądź otyłości?
o
tak
o
nie
o
nie wiem
3. Co według Ciebie wpływa na powstawanie nadwagi i otyłości (możesz zaznaczyć więcej niż jedną
odpowiedź)?
o
brak aktywności fizycznej
o
nieprawidłowe odżywianie
o
uwarunkowania genetyczne
o
problemy zdrowotne
o
stres
o
nie wiem
4. Jak często spożywasz produkty cukiernicze, typu pączki, drożdżówki, ciasta?
o
rzadziej, niż raz w tygodniu
o
2-4 razy w tygodniu
o
5-6 razy w tygodniu
o
codziennie
5. Jak często zdarza Ci się spożywać dania z "torebki" (np. gotowe sosy, zupki chińskie, instant) ?
o
okazjonalnie
o
kilka razy w miesiącu
o
kilka razy w tygodniu
o
codziennie
6. Jak często spożywasz słone przekąski (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy)?
o
okazjonalnie
o
kilka razy w miesiącu
o
kilka razy w tygodniu
o
codziennie
7. Jak często spożywasz słodkie przekąski (batoniki, wafelki, cukierki)?
o
okazjonalnie
o
kilka razy w miesiącu
o
kilka razy w tygodniu
o
codziennie
8. Czy prawidłowo jest odżywiać się żywnością typu fast-food?
o
nie, bo są niezdrowe
o
tak, ponieważ są pyszne i tanie
o
nie wiem
9. Czy stosowałeś/aś kiedykolwiek dietę odchudzającą?
o
tak
o
nie - jeśli nie, przejdź do pytania 11
10. Jakiego rodzaju dietę stosowałeś/aś?
o
dietę niskokaloryczną
o
dietę białkową
o
dietę wysokotłuszczową
o
dietę bezmięsną, tj. wegetariańską
o
dietę niskowęglowodanową
o
inną -jaką?
.......................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
11. Czy jesteś świadomy i znasz konsekwencje otyłości?
o
tak
o
nie
12. Jakie są według Ciebie konsekwencje otyłości (możesz zaznaczyć więcej, niż jedną odpowiedź)
o
cukrzyca
o
choroby układu kostnego
o
choroby wątroby
o
choroby serca
o
astma
o
problemy psychologiczne
o
przedwczesna śmiertelność
o
próchnica zębów
13. Czy urodziłaś/eś się z wysoką wagą urodzeniową? (powyżej 4 kg)
o
tak
o
nie
o
nie wiem
14. Co sprzyja tyciu?
o
spożywanie produktów mlecznych
o
spożywanie nadmiernej ilości słodyczy i tłuszczu
o
nie wiem
o
spożywanie owoców i warzyw
15. Jak często spożywasz gotowe dania do odgrzania (mrożonki, żywność w słoikach)
o
okazjonalnie
o
kilka razy w miesiącu
o
kilka razy w tygodniu
o
codziennie lub prawie codziennie
16. Jak często spożywasz posiłek w lokalach typu fast-food?
o
kilka razy w roku lub wcale
o
kilka razy w miesiącu
o
kilka razy w tygodniu
o
codziennie lub prawie codziennie
17.Czy w Twoim domu żywność typu fast-food lub instant jest podawana zamiast gotowanego posiłku
(całkowicie przygotowanego w kuchni)?
o
nie, nigdy
o
tak, rzadko (kilka razy w miesiącu)
o
tak, często (nie rzadziej, niż raz w tygodniu)
o
tak, zazwyczaj
18. Jak często kupujesz przekąski w sklepiku szkolnym?
o
nie kupuję
o
czasem (kilka razy w miesiącu)
o
często (kilka razy w tygodniu)
o
codziennie
o
w mojej szkole nie ma sklepiku szkolnego
19. Co najczęściej jadasz i pijasz w przerwie między lekcjami?
....................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................
20. Kto najczęściej decyduje o tym, co spożywasz w ciągu dnia?
o
przygotowuję posiłki samodzielnie
o
sam/a decyduję, co zjem na drugie śniadanie
o
sam/a decyduję, co zjem między posiłkami
o
ktoś inny decyduje co jem w ciągu dnia - kto?
.......................................................................................................................................................
Zgłoś jeśli naruszono regulamin