rolada łososiowo - szpinakowa.doc

(21 KB) Pobierz
1

1. 0,40 dag mrożony szpinak ( najlepszy tzw. brykiet) odparować na patelni, dodać 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany. Jeszcze chwilę odparować,  wystudzić.

2. dodać 3 jajka, wymieszać.

3. blachę wyłożyć pergaminem, rozłożyć na niej równomiernie przygotowany szpinak, posypać startym serem żółtym ( ok. 20 dag)

4. Piec ok. 15 min 180 stopni. Wyjąć,  oddzielić delikatnie od pergaminu, zwinąć w roladę, wystudzić.

5. Ponownie delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem almette o dowolnym ulubionym smaku ( śmietankowy, ziołowy, chrzanowy  lub inny), na ser ułożyć plastry łososia lub szynki parmeńskiej, lub co tam sobie życzysz, zwinąć w roladę, zawinąć w folię aluminiową, schłodzić w lodówce.

 6. A teraz najważniejsze: Kroić na plastry i wcinać. Smacznego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin