Cynk.pdf

(220 KB) Pobierz
Roślinne źródła cynku
Zboża bogate w cynku:
amarantus, orkisz, pszenica, żyto, owies
Warzywa bogate w cynk:
rzepa, czosnek, cebula, chrzan, marchew, pietruszka, grzyby
Strączkowe bogate w cynk:
groch, soja, ciecierzyca, soczewica, fasola
Orzechy i nasiona bogate w cynk:
nasiona dyni, kabaczka, słonecznika, orzechy ( głównie odmiana: pekan), sezam
Owoce bogate w cynk:
Inne produkty roślinne bogate w cynk:
lucerna, kiełki pszenicy, drożdże piwne, musztarda
UWAGA!
Produkty bogate w fityniany czyli: pieczywo razowe, pełnoziarniste z soją,
słonecznikiem lub siemieniem lnianym zmniejszają przyswajanie i wykorzystanie
żelaza, magnezu, cynku, wapnia i manganu. Podobne właściwości wykazują
tianiny – substancje wpływające na smak i zapach kawy oraz herbaty
zmniejszające przyswajanie żelaza i wapnia z posiłków. Najbogatsze są w nie
czarna herbata oraz kawa.
Porady zdrowotno-dietetyczne w różnych dolegliwościach dla dzieci oraz osób
dorosłych, odchudzanie, kuracja przeciwgrzybicza i przeciwpasożytnicza,
prawidłowe stosowanie diety wegetariańskiej, nauka zdrowego odżywiania,
kursy gotowania.
GABINET DIETOTERAPII
Agnieszka Biernat
terapeuta - dietetyk
tel. +48 603 101 950
Skype: Agnieszka 77275
http://www.dieta.eko.org.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin