Mus z dyni na zimę.doc

(798 KB) Pobierz

 Mus z dyni na zimę, bez cukru bez przypraw

 

Opcje V

http://www.cincin.cc/style_images/cincin/folder_profile_portal/user-offline.pngsamanta

post 20 Sep 2010, 18:45

Post #1

http://www.cincin.cc/uploads/av-5092.jpg

kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.327
Dołączył: 19-August 07
Użytkownik nr: 5.092


http://www.cincin.cc/style_images/cincin/spacer.gif 

Dynię umyć, wytrzeć, obrać, miąższ pokroić w grubą kostkę i wrzucać do garnka z grubym dnem. Jeśli z dyni od razu wycieka sok, nie trzeba nawet dawać wody, ale jeśli nie, to trzeba wlać ze 3 -4 łyżki . Podgrzewać dynię mieszając, smażyć pod pokrywką. W pewnym momencie zacznie wytwarzać się sok a dynia zacznie się rozpadać. Gdy już dynia będzie miała całkiem wygląd i konsystencję musu, odkrywamy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku aż stanie się gęste. Wtedy wyparzamy słoiki i zakrętki, wkładamy dynię do gorących, zakręcamy i do gory dnem na ręcznik pod kocyk aż wystygnie. 
Kto jest bardziej przezorny, może zapasteryzować mus ale bez przesady, kilka minut wystarczy. Z takij dyni potem można zrobić nie tylko zupę ale i ciasto, desery co tylko zechcemy. Ja szczególnie polecam przepyszne parfait , przepis chętnie podam.
Jak tylko znajdę w piwnicy to pokażę jak wygląda słoiczek tego musu z zeszłego roku - nie był pasteryzowany i nie zmienił się ani na jotę.

 

 

 

Przepis podaję dokładnie tak jak go kiedyś zapisałam. W oryginale potrzebna jest świeża dynia, zapewniam jednak, że z musu można go zrobić o wiele szybciej i tak samo dobry. Używałam cukru waniliowego zamiast wanilii, zamiast ciastek jeśli ich nie ma, najczęściej suchy biszkopt upieczony na wszelki wypadek. Nie mieszam, tylko w szklanym dużym kieliszku układam warstwami, na samej górze bita śmietana, ew. ze śmietanfixem.

Parfait dyniowe http://www.ekopaczka.pl/?n=static&s=49
300 g dyni (np. Hokkaido), 250 g śmietany kremowej, 100 g miodu, 1–2 laski wanilii, 50 g ciasteczek migdałowych (amaretti).
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Laskę wanilii przekroić, wyskrobać miąższ. Gotować dynię z niewielką ilością śmietany oraz laską i miąższem wanilii, aż zmięknie. Wyjąć wanilię, wlać miód i ciągle mieszając rozpuścić. Masę zmiksować i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, ciasteczka pokruszyć, wszystko wymieszać z ostudzonym musem z dyni. Formę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę, wstawić na 4 godziny do zamrażarki.

Mając maszynkę do lodów, można z tych samych składników przygotować lody; w tym wypadku śmietany się nie ubija.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin