PROJEKT UNIJNY - dieta dla seniora.pdf

(2070 KB) Pobierz
Dieta dla seniora
Paulina Koczur
studentka
SWSM w Katowicach
PRZY UKŁADANIU DIETY KŁADZIEMY
NACISK NA:
strawność pokarmów
zapotrzebowanie kaloryczne na składniki
odżywcze
zapotrzebowanie na wodę.
Jedz regularnie, a posiłki nie powinny być duże pod
względem objętościowym !
Zapotrzebowanie na energię dla osób
w starszym wieku (w zależności od
katywnośći fizycznej) wynosi:
dla mężczyzn
1750–2450 kcal/dzień
dla kobiet
1500–2100 kcal/dzień
Sygnały ostrzegawcze
Nadmierne zwiotczenie i suchość skóry,
łamliwość włosów, znaczny spadek wagi...
Jeśli zaobserwujesz te
objawy u siebie, koniecznie
zgłoś się do lekarza!
Składniki odżywcze w diecie
Głównym źródłem
tłuszczu
w diecie osób
starszych powinny być:
ryby morskie
, chude
mięso i wędliny, tłuszcze roślinne, orzechy.
orzechy
Białko
czyli produkty typu:
chude mięso, ryby,
niskotłuszczowe produkty mleczne.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin