okiem_mlodych_kucharzy.pdf

(7224 KB) Pobierz
—43—
w y r ó ż n i o n e
p r z e p i s y
k u l i n a r n e
odych
em mł
Oki
charzy
ku
HRONION
A
NA
ZWA
PO
O
CH
DZENIA
C
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Publikacja opracowana przez Departament Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lat 2007–2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
SPIS TREŚCI
WSTĘP
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2
Jabłka łąckie . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Chleb prądnicki . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Miód drahimski . . . . . . . . . . . . . . . . 16
5
5
6
6
7
7
Kołocz śląski/kołacz śląski . . . . . . 16
Jabłka grójeckie . . . . . . . . . . . . . . . 17
Ser koryciński swojski . . . . . . . . . . 17
Jagnięcina podhalańska . . . . . . . . . 18
Cebularz lubelski . . . . . . . . . . . . . . 18
Miody pitne – półtorak,
dwójniak, trójniak, czwórniak . . . . 19
Olej rydzowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Pierekaczewnik . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Kiełbasa jałowcowa . . . . . . . . . . . . . 20
Kiełbasa myśliwska . . . . . . . . . . . . . 21
Kabanosy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
PrZEPISY
Kacze udo
po polsku . . . . . . . . . . . 22
Jagnięcina podhalańska
z  sosem morelowym . . . . . . . . . . . . 23
Wieprzowina złotnicka
na purée jabłkowym . . . . . . . . . . . . 25
roladki
z  pstrąga . . . . . . . . . . . . . . 27
Comber
z  jagnięciny podhalańskiej 28
Piersi z  kaczki
z  owocami . . . . . . . 29
Sieja wigierska
marynowana . . . . 30
Kaczuszka
z  porto . . . . . . . . . . . . . 31
Comber pieczony
w  sośnie . . . . . . 32
Pierś gęsi
w  trójniaku . . . . . . . . . . 33
Karp zatorski
w  towarzystwie Pana Łososia . . . . 34
Tartaletki
z  kruchego ciasta serowego . . . . 35
Wątróbka
w  sosie serowo-miodowym . . . . . . 36
roladka
z  kiełbasą . . . . . . . . . . . . . 37
Wiśniowy królik
z  kotlecikami z  fasoli „Piękny Jaś” 38
Zalewajka chłopska
na białej kiełbasie . . . . . . . . . . . . . . 40
Karkówka
w sosie miodowo-rabarbarowym . 41
Złociste paluszki
z  fasoli i  sera korycińskiego . . . . . 42
Jagnięcina
w  marynacie miodowo-ziołowej . . 43
Kapusta
z  mięsiwem . . . . . . . . . . . 44
delikatny pasztet
z  wątróbki drobiowej . . . . . . . . . . . . 45
Jagnięcina
z kaszą na kruchym łożu 46
Trochę inna fasolka
z  jagnięciną . 47
Comber jagnięcy
w ziołowej panierce . 48
Kurza pierś
duszona w  palonym maśle . . . . . . 50
Polędwica wieprzowa
z  miodową kiszoną kapustą . . . . . . 51
Pałeczki
jagnięco-oreganowe . . . 52
Filet z kaczki
nadziewany oscypkiem 53
rozetka
z  polędwicy wieprzowej . . 54
Wieprzowina złotnicka
w  sosie . . 55
Serowo-szparagowy
zawrót głowy 56
gęsia pierś
marynowana . . . . . . . . 57
Comber jagnięcy
w  posypce . . . . . 58
Żeberka kawowe
z  purée szpinakowym . . . . . . . . . . 59
Pierś kurczaka
nadziewana serem camembert . . . 60
Pierś z  kaczki
na chlebie gwdowskim . . . . . . . . . 61
Pierś z gęsi
w  sosie pomarańczowo-jabłkowym 62
Pierś z  gęsi owsianej
z  purée z  selera . . . . . . . . . . . . . . . 63
Pierś z  kaczki
z  sosem czekoladowym . . . . . . . . . 64
Cukinie
faszerowane kaszą gryczaną
i  redykołką . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
Zielona tagiatella
z  cukinią, pomidorami i  redykołką 66
Ozorek wieprzowy
z  sosem chrzanowym . . . . . . . . . . . 67
Pierożki z  jagnięciną
na cappuccino borowikowym . . . . . 68
SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI W UE
3
PrOdUKTY rEgIONAlNE
Bryndza podhalańska . . . . . . . . . . .
Oscypek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Redykołka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Wiśnia nadwiślanka . . . . . . . . . . . .
Podkarpacki miód spadziowy . . . . .
Karp zatorski . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca
/fasola z Doliny Dunajca . . . . . . . . . 8
Fasola wrzawska . . . . . . . . . . . . . . .
Miód z  Sejneńszczyzny/
Łoździejszczyzny . . . . . . . . . . . . . . .
Miód wrzosowy
z  Borów Dolnośląskich . . . . . . . . . .
8
9
9
Rogal świętomarciński . . . . . . . . . . 10
Wielkopolski ser smażony . . . . . . . 10
Andruty kaliskie . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Truskawka kaszubska/
kaszëbskô malëna . . . . . . . . . . . . . . 11
Fasola korczyńska . . . . . . . . . . . . . . 12
Miód kurpiowski . . . . . . . . . . . . . . . 12
Suska sechlońska . . . . . . . . . . . . . . 13
Kiełbasa lisiecka . . . . . . . . . . . . . . . 13
Obwarzanek krakowski . . . . . . . . . . 14
Śliwka szydłowska . . . . . . . . . . . . . . 14
Szanowni Państwo!
Katalog, który trzymacie właśnie w  ręku zawiera informacje o  systemach jakości żyw-
ności w  Unii Europejskiej, opisy polskich produktów zarejestrowanych jako Chroniona
Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyj-
na Specjalność, jak  również wyjątkowe przepisy kulinarne opracowane przez młodych
kucharzy .
Od lat systematycznie rośnie eksport polskich produktów rolno-spożywczych . Aby utrzy-
mać te korzystne tendencje podejmujemy szereg inicjatyw wspierających promocję pol-
skiej żywności . Jedną z nich jest organizacja kolejnej edycji konkursu dla uczniów śred-
nich szkół gastronomicznych . Zadaniem uczestników konkursu było opracowanie
autorskich przepisów wykorzystujących polskie produkty zarejestrowane w  unijnym
systemie jakości żywności .
Polska posiada bogate dziedzictwo kulinarne . Znana od wieków tolerancja przyciągała
różne narody, które asymilując się wzbogacały też nasze zwyczaje kulinarne . Charakter
polskiego rolnictwa, nieprzemysłowe metody produkcji, naturalny wiejski krajobraz, duża
różnorodność biologiczna oraz bogactwo kulturowe i  historyczne naszego kraju spra-
wiają, że Polska ma wiele do zaoferowania w  dziedzinie wytwarzania wyjątkowej i  nie-
powtarzalnej żywności . Świadczy o  tym również fakt, iż każdego roku coraz więcej wy-
robów z  naszego kraju aplikuje o  rejestrację i  ochronę w  europejskim systemie .
Mam nadzieję, że katalog ten zachęci producentów do złożenia kolejnych wniosków o re-
jestrację wytwarzanych przez nich wyrobów, zaś konsumentów zainspiruje do kulinar-
nych podróży szlakiem najlepszych polskich produktów . Jestem przekonany, że opisane
produkty, jak i  ciekawe przepisy kulinarne będą dla Państwa inspiracją do własnych
eksperymentów w  kuchni .
Marek Sawicki
Minister Rolnictwa i  Rozwoju Wsi
2
Systemy jakości żywności w  UE
Głównym założeniem systemów jakości żywności w  UE jest promowanie zróżnicowanej
produkcji rolnej, ochrona nazw produktów przed nadużywaniem i  imitacją oraz poma-
ganie konsumentom w  zrozumieniu szczególnego charakteru produktów zarejestrowa-
nych . Podstawowymi znakami służącymi do identyfikacji produktów rolnych i  środków
spożywczych są: Chroniona Nazwa Pochodzenia i  Chronione Oznaczenie Geograficzne
– podkreślające związek między jakością a miejscem pochodzenia produktów oraz Gwa-
rantowana Tradycyjna Specjalność – wyróżniająca ich tradycyjną metodę produkcji . In-
strumenty te zapewniają ochronę producentów przed nieuczciwą konkurencją i  pozwa-
lają im promować swoje wyroby .  Jednocześnie informują konsumenta o  specyfice
i  unikatowości tych produktów . Procesom tym towarzyszy ochrona dziedzictwa kulinar-
nego i  kulturowego, promocja tradycji i  rozpowszechnianie jej w  Europie .
Przyznanie Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego Oznaczenia Geograficznego
oraz Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności jest oficjalnym potwierdzeniem wysokiej
jakości i gwarancją pochodzenia produktów . Umieszczony na etykiecie produktu symbol
jednego z trzech certyfikatów gwarantuje wyjątkową jakość produktu, wynikającą ze
specyficznych uwarunkowań regionalnych, historii, czy też unikatowej tradycji wytwarza-
nia . Nadanie produktowi oznaczenia gwarantuje mu ochronę prawną przed próbą fał-
szowania bądź podrabiania .
Chroniona Nazwa Pochodzenia
oznacza nazwę produktu pochodzącego z  określonego
regionu, miejsca lub kraju . Jakość lub cechy charakterystyczne tego produktu są wyni-
kiem oddziaływania środowiska geograficznego, na które składają się zarówno czynniki
naturalne, jak i  ludzkie . Chroniona Nazwa Pochodzenia odnosi się do obszaru geogra-
ficznego, na którym odbywają się wszystkie etapy produkcji danego wyrobu .
Chronione Oznaczenie geograficzne
oznacza nazwę produktu pochodzącego z określo-
nego regionu, miejsca lub kraju, którego jakość, renoma lub inne cechy charaktery-
styczne są wynikiem danego pochodzenia geograficznego . Chronione Oznaczenie Geo-
graficzne odnosi się do obszaru geograficznego, na którym odbywa się co najmniej
jeden z  etapów produkcji danego wyrobu .
3
HRONION
A
NA
ZWA
PO
O
CH
DZENIA
C
Zgłoś jeśli naruszono regulamin