Dukielskie_Specjaly.pdf

(4110 KB) Pobierz
DUKIELSKIE
SPECJAŁY
GDZIE I KTO
DUKIELSKIE
SPECJAŁY
GDZIE I KTO
Bo zawżdy ci więcej jedzą,
którzy bliżej misy siedzą
Każdy region Polski słynie z typowej dla siebie kuchni. Proziaki, pierogi
z kaszy gryczanej, pierogi z kapustą, gołąbki z ziemniakami, gały ziemniaczane,
gulasz i wiele innych pyszności można posmakować w karczmach, zajazdach,
gospodarstwach agroturystycznych Beskidu Dukielskiego. Okazją do posmako-
wania tych potraw są także różnego rodzaju imprezy folklorystyczno-promocyj-
ne odbywające się na terenie gminy Dukla, a przygotowywane najczęściej przez
panie z Kół Gospodyń Wiejskich działających bardzo prężnie w gminie Dukla.
Przyrządzane według starych receptur i przepisów, przekazywanych z pokolenia
na pokolenie, z matki na córkę, zachowały w sobie czar dawnej kuchni pogranicza
kulturowego.
Sztuka kulinarna, w odróżnieniu od wszelkich innych rodzajów sztuki, wy-
maga umiejętności, zdrowego rozsądku i dobrego smaku. Jan Brzechwa, którego
wszyscy znamy przede wszystkim za sprawą takich utworów jak „Kaczka – dzi-
waczka”, „Tańcowała igła z nitką”, czy „Akademia Pana Kleksa” w Obserwatorium
gastronomicznym napisał, że twórczość literacka w bardzo rzadkich przypadkach
przynosi sławę i nieśmiertelność. Nie każdy przecież jest wieszczem. Ze sztuką
kulinarną sprawa jest o wiele pewniejsza. Wszyscy wiedzą i pamiętają, że Nelson
wymyślił zrazy po nelsońsku. O Melbie mało kto wie, że była śpiewaczką. Wszy-
scy pamiętamy ją jako tę, która wymyśliła połączenie lodów z kremem i owocami.
Celem projektu pt. „Dukielskie specjały – kto gdzie i jakie”, w ramach któ-
rego został wydany informator „Dukielskie specjały - gdzie i kto” jest promocja
i popularyzacja produktów i dań: lokalnych, tradycyjnych i regionalnych wytwa-
rzanych w gminie Dukla. Przepisy prezentowanych potraw zebrano od produ-
centów, restauratorów, gospodarstw agroturystycznych i Kół Gospodyń Wiejskich
działających w gminie Dukla. Więcej informacji na temat produktów i potraw
można uzyskać w: Urzędzie Miejskim w Dukli, ul. Trakt Węgierski 11, pokój 301,
tel. 13 432 91 33 i w Informacji Turystycznej w Dukli, ul. Trakt Węgierski 26a,
tel. 13 433 56 16.
Dziękuję Wszystkim, którzy użyczyli swoich przepisów i zdjęć, a także tym,
którzy pomogli w ich zebraniu i tym którzy przygotowali potrawy do fotografo-
wania.
Krystyna Boczar-Różewicz
Koordynator projektu
Redakcja: Krystyna Boczar-Różewicz
Wydawca: 38-450 Dukla, ul. Trakt Węgierski 11
tel. 13 432 91 00, e-mail gmina@dukla.pl, www.dukla.pl
Opracowanie graficzne, przygotowanie do druku, druk i oprawa:
Drukarnia HEDOM, 38-400 Krosno, ul. Kletówki 54a
Zdjęcia:
Krystyna Boczar-Różewicz, Paweł Fabiszewski, Michał Kacprzyk,
Katarzyna Rąpała, Kamil Krowicki, Wojciech Różewicz, Juliusz Stola
Zdjęcie na okładce: Krystyna Boczar-Różewicz
Przepisy wierszowane: Jerzy Różewicz
ISBN: 978-83-925222-1-8
Dukla 2013
Informator wydany w ramach projektu
„DUKIELSKIE SPECJAŁY
kto, gdzie i jakie”
współfinansowanego przez Szwajcarię
w ramach szwajcarskiego programu współpracy
z nowymi członkami Unii Eropejskiej.
9
DUKLa - Zakład Mięsny
Kiełbasa swojsKa Krajana
PasZtet ZaPieKany
KisZKa KasZana regionaLna DUKieLsKa
saLceson DUKieLsKi
KisZKa PasZtetowa DUKieLsKa
Kiełbasa PraDZiaDa
schab ParZony DłUgi Z DUKLi
sZynKa ParZona Z DUKLi
sZynKa Z LiścieM Z DUKLi
Zgłoś jeśli naruszono regulamin