Marynaty śledzie.docx

(14 KB) Pobierz

Marynaty śledzie

 

Marynowane śledzie wigilijne w panierce

Składniki:
•Śledzie - 1kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Woda - 3 szklanki
•Sól - 2 łyżki stołowe
•Cukier - 4 łyżki stołowe
•Cebula - 2 szt
•Ziele angielskie - kilka
•Liść laurowy - 3 szt.
•Gorczyca - 1 łyżka
•Olej słonecznikowy - do smażenia
•Bułka tarta - do panierki
•Jajko - do panierki
•Mąka - do panierki

Wykonanie:

Śledzie (płaty) kroimy na 2 połówki lub mniejsze kawałki, solimy lekko. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na oleju na złoto. Marynata :zagotować wodę z octem ,cebulą i przyprawami, solą i cukrem. Schłodzić marynatę i śledzie smażone. Ułożyć śledzie w glinianym garnku ,zalać marynatą docisnąć spodkiem żeby nie wypływały(położyć np. na spodek szklany słoik wypełniony wodą). Na końcu wlać na górę trochę oleju ze smażenia (może to niezbyt zdrowe ale wtedy śledziki są o niebo lepsze). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w zimne miejsce na min. 5 dni.

Uwagi autora przepisu:

Robię te śledzie każdego roku na wigilię jako jedno z dań głównych. Jeżeli ktoś lubi mniej kwaśne śledzie to może zmniejszyć ilość octu. Smacznego!!!

 

Śledzie w marynacie z octu jabłkowego

Składniki:
•Śledzie - 1 kg
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
•Woda - 1,5 szklanki
•Olej słonecznikowy - 150 ml
•Mąka - 150 g
•Sól - 1 łyżeczka
•Cebula - 1 szt
•Cukier - 3,5 łyżki
•Sól - 1,5 łyżki
•Czosnek - 2 ząbki
•Gorczyca - 1 łyżeczka
•Liść laurowy - 6 szt
•Pieprz kolorowy - 1 łyżeczka

 

Śledzie marynowane w occie jabłkowym

Składniki:
•Śledzie - 1 kg
•Cebula - 2 sztuki
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 litra
•Białe wino - 0,5 litra
•Ziele angielskie - 10 sztuk
•Liść laurowy - 5 sztuk
•Pieprz czarny - wg uznania
•Sól - wg uznania
•Cynamon - szczypta

Wykonanie:

Śledziki dokładnie umyłam, odcięłam resztki tylnej płetwy. Osuszyłam, po czym usmażyłam na oleju rzepakowym do zarumienienia. W oryginalnym przepisie śledzie powinno oprószyć się mąką. I tu uwaga – śledzie bez mąki łatwo się rozpadają. Przygotowałam marynatę – ocet, wino i przyprawy zagotowałam. Zostawiłam do ostygnięcia. Śledzie podzieliłam na dwa słoiki – w jednym zostawiłam całe śledzie, do drugiego pokroiłam je w dzwonka. Dorzuciłam pokrojoną w pióra cebulę. Zalałam zimną marynatą.

Uwagi autora przepisu:

Śledziki w marynacie powinny spędzić kilka dni -dzięki jej mocy rozpuszczą się ości i pozostanie czysta przyjemność jedzenia.

 

Śledzie marynowane ze śliwkami i cydrem lubelskim

Składniki:
•Śledzie - 800 g
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Śliwki węgierki - 12 szt.
•Cebula biała - 2 szt.
•Cydr - 3 szklanki
•Woda - 2 szklanka
•Liść laurowy - 3 szt.
•Pieprz czarny - 6 szt.
•Ziele angielskie - 6 szt.
•Goździki - 6 szt.
•Gorczyca - 1/2 łyżeczki
•Cynamon - 1 kawałek
•Cukier - 3 łyżki
•Sól - 1/5 łyżeczki

Wykonanie:

Wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy zagotować. Do gorącej zalewy włożyć pokrojoną cebulę i połówki śliwek, zdjąć z ognia, wystudzić, dodać cydr. Wymoczone śledzie przełożyć do słoja razem z połówkami śliwek i cebulą, zalać zalewą. Marynować 2-4 dni w lodówce.

Uwagi autora przepisu:

Wybierać grube płaty, które w trakcie marynowania przejdą aromatami i zachowają jędrność.

 

Śledziki Jacka

Składniki:
•Śledzie - 1 opakowanie
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR
•Ogórki konserwowe - 5-6 sztuk
•Marynata pochodząca z ogórków - 250-300 ml
•Cebula - 3 średnie
•Sok z cytryny - 2-3 łyżeczki

Wykonanie:

I etap – ogórki konserwowe Zdrowe, świeże ogórki wraz z przyprawami (pieprz czarny, ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy, koper, chrzan, czosnek, kawałki marchewki i papryki czerwonej) należy zalać gorącą marynatą (1 szklanka octu spirytusowego 10% Jamar, 4-5 szklanek wody, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki soli). Słoje zamknąć i krótko pasteryzować. W przypadku słoi 500g – czas pasteryzacji wynosi około 3-4 minut, co gwarantuje trwałość i chrupkość ogórków. II etap – Śledziki Jacka Śledzie (matiasy będą najlepsze) pokroić w kawałki 2-3 centymetrowe, ułożyć jedną warstwę w misce, skropić cytryną. Na kawałki ryby położyć pokrojoną w cienkie talarki cebulę i krojone w ósemki lub szesnastki ogórki konserwowe. Kolejno dwie warstwy śledzi z cytryną, cebulą i ogórkami. Gdy miska jest wypełniona, ostrożnie wlać zalewę matiasów oraz marynatę pochodzącą z ogórków konserwowych, tak by przykryć ryby i warzywa. Tak przygotowaną potrawę przechowywać przed konsumpcją przez 3-4 dni w lodówce w celu wyrównania smaków. Najwspanialsze w tym daniu jest to, że można łatwo wprowadzić modyfikacje, na przykład dołożyć paprykę marynowaną, grzybki lub oliwki.

Uwagi autora przepisu:

Zapraszam Państwa do wspólnego degustowania marynaty, która powstała w moim domu z potrzeby serca i ku zadowoleniu kilku przyjaciół. Marynata ta jest wyjątkowa z kilku powodów. Po pierwsze - przygotowuje się ją dwuetapowo. Pierwszą część trzeba przyrządzić w sezonie letnim, drugą dużo później, na kilka dni przed spożyciem. Ma to szalone znaczenie w przypadku planowania menu dla gości. Po drugie – aby uzyskać efekt końcowy, wykorzystuje się również zalewę od ogórków. Najważniejsze jest jednak to, że serwujemy składniki tak charakterystyczne dla polskiej kuchni, śledzie i ogórki w oryginalnej formie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin