mikro - rozwiązanie.doc

(116 KB) Pobierz
1

1.      Omów metody kontroli skuteczności sterylizacji

-          Fizyczne: przyrządy pomiarowe, w jakie został wyposażony sterylizator przez producenta

-          Chemiczne: paski lub rurki wskaźnikowe z substancjami zmieniającymi barwę pod wpływem ciśnienia/temperatury

Zalety sterylizacji chemicznej:

-zabija bakterie, wirusy, zarówno formy wegetatywne jak i przetrwalniki oraz grzyby

-stosowana, gdy inne metody sterylizacji są niemożliwe

-przeprowadza się ją w normalnych warunkach temp. Pokojowej

- nie powoduje korozji metali i nie uszkadza wyrobów gumowych

Wady sterylizacji chemicznej:

-powoduje podrażnienie skóry, oczu i błon śluzowych

-          Biologiczne: sporale – krążki zawierające 106 – 108 spor. Umieszcza się razem ze sterylizowanymi przedmiotami, po zakończonym procesie sprawdza się czy spoty przeżyły.

                            Sporal A: Bacillus stearotermiphilus – autoklawy.

                            Sporal B: Bacillus subtilis – suszarki.

2.      Podaj definicje:

-        Dekontaminacjaproces polegający na usunięciu i dezaktywacji

-        Aseptyka – postępowanie mające na celu niedopuszczenie do skażenia ran lub podatnych na zakażenia narządów. Polega na stosowanie materiałów wyjałowionych.

-        Antyseptyka – zapobieganie zakażeniom poprzez niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych znajdujących się na żywych tkankach za pomocą środków chemicznych

-        Sanityzacja - proces dążący do eliminacji możliwie dużej liczby mikroorganizmów na przedmiotach codziennego użytku

-        Sterylizacja – jest procesem mającym na celu zabicie lub inaktywację wszystkich drobnoustrojów, łącznie z formami przetrwalnikowymi. W tym procesie uzyskuje się jałowość

-        Dezynfekcja – zabicie wegetatywnych form oraz inaktywacja wirusów.

1.      Niskiego stopnia – obiekty mające kontakt z nienaruszona skórą.

2.   Średniego stopnia sprzęt niewnikający do jałowych jam ciała, ale kontaktujący się z błonami śluzowymi lub uszkodzona skórą.

3.   Wysokiego stopnia – usuwanie form wegetatywnych, spor oraz inaktywacja wirusów. Stosowana, kiedy nie można wyjaławiać w autoklawie.

Metody dezynfekcji:

1. Opalanie w alkoholu- urządzenie zanurzamy w alkoholu i podpalamy alkohol

2. Para wodna pod ciśnieniem atmosferycznym, 100st. (tylko raz) –dezynfekcja naczyń i pojemników na wydaliny

3. Pasteryzacja (przemysł spożywczy)-powolna 60st. przez 30min i szybka 72st. przez 20s.

4. Działanie promieniowaniem ultrafioletowym (nie niszczymy przetrwalników bakterii)- uszkodzenie kwasów nukleinowych drobnoustrojów (uniemożliwia to prawidłową replikacje materiału genetycznego drobnoustrojów). Na niektóre bakterie działa odwracalnie!! – głównie do dezynfekcji powietrza i powierzchni w pomieszczeniach.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:

·    Drobnoustroju – gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,

·    Środka dezynfekcyjnego – właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,

·    Środowiska – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.

-        Pasteryzacja – eliminacja drobnoustrojów w płynach. Ogrzewanie w temp 65º przez 30’ (75º przez 10’) i natychmiastowym schłodzeniu.

3.      Wirusowe zapalenia wątroby. Wymień wirusy oraz drogi zakażenia.

-   WZW AHepatovirus – fekalno-oralna SUROWICA

-   WZW BOrthohepadnavirus – krew, kontakty seksualne, wertykalna, SUROWICA

-   WZW CHepacivirus – krew, kontakty seksualne, wertykalna, dializy

-   WZW DDeltavirus – krew, kontakty seksualne, wertykalna, SUROWICA „B”

-   WZW ECalcivirus – fekalno-oralna

-   WZW G – krew, kontakty seksualne, wertykalna,

Surowice – profilaktyka swoista. Profilaktyka nieswoista – unikanie źródeł zakażeń.

4.      Z jakich miejsc pobierane są wymazy do badań bakteriologicznych. Sposób pobierania i przesyłania.

- Z gardła – wacik nasączony solą fizjologiczną, pobrać materiał z tylnej ściany gardła. Przesyłać w ciągu 3 godzin bez podłoża lub w ciągu 72 godzin na podłożu.

- Z nosa – jak z gardłem, materiał pobieramy z głębokości ok. 2 cm.

- Z nosogardzieli – przez nos lub usta (wtedy wygięty pod kątem 45º za łuki podniebienne). Przesłać w ciągu 24 h na podł. trans. lub w wyp. krztuśca natychmiast

- Plowcina – głęboki odkrztuszanie (jak najmniej śliny), 3 h od pobrania, najlepiej 4º C

- Z oskrzeli (bronchoskopia)

- Kał – jak do Sanepidu, bez podłoża 2 – 3 h od pobrania

- Mocz – środkowy strumień, po 4 godzinach od ostatniej mikcji, 2 h od pobrania, najlepiej 4º C

- Z cewki moczowej – oczyścić ujście cewki jałowym wacikiem, ucisnąć cewkę i pobrać pojawiającą się wydzielinę lub jednorazową ezą z głębokości 2 cm.

- Z dróg rodnych – min 3 h po mikcji, pobrać materiał ze wszystkich występujących zmian, jak najszybciej wysłać w podłożach transportowych do lab.

- Nasienie – do sterylnego pojemnika

- Z ucha – poprzez nacięcie błony bębenkowej (lekarz)

- Z oka – wymaz ze spojówek, zeskrobiny z rogówki lub spojówki

- Z ran, tkanek – pobrać materiał z pogranicza i środka rany, na ropniach przemyć skórę spirytusem, dopiero potem pobrać treść poprzez nakłucie i zebranie na wacik lub aspirację do strzykawki, jeśli podejrzewamy bakterie beztlenowe zapewniamy beztlenowe warunki.

5.      Podaj nazwy drobnoustrojów, które są przyczyną wymienionych niżej chorób. Napisz dodatkowo czy jest to wirus czy bakteria, a w przypadku bakterii podaj kształt i jak się barwią metodą Grama. W przypadku wirusa podaj typ kwasu nukleinowego.

·         CzyrakiStaphylococcus aureus, bakteria gronkowiec Gram +

·         Katar – Paramyksowirusy RNA, Adenowirusy DNA,

·         Płonica, Róża – Streptococcus pyogenes, bakteria paciorkowiec Gram +

·         TężecClostridium tetani, bakteria laseczka Gram +

·         BłonicaCorynebacterium diphteriae, bakteria maczugowiec laseczka Gram +

·         Kleszczowe zapalenie mózgu – Flawiwirusy RNA

·         BotulinizmClostridium botulinum, bakteria laseczka Gram +

·         GruźlicaMycobacterium tuberculosis, bakteria pałeczka (prątek) Gram +

·         Opryszczka – Herpeswirusy, Herpes simplex DNA

·         Różyczka – Togawirusy RNA

·         Czerwonka - (Shigella sonnei), bakteria pałeczka Garm - , kształt cylindryczny             

·         Cholera - (Vibrio cholerae), bakteria przecinkowiec Gram - , kształt spiralny

·         Kiła - (Treponema pallidum), bakteria krętek Gram - , kształt spiralny

·         Ospa wietrzna - (Herpeswirusy), dwuniciowe DNA

·         Choroba wrzodowa dwunastnicy - (Helicobacter pyroli), bakteria przecinkowiec gram -, kształt spiralny

·         Gorączka reumatyczna - (Streptococcus pyogenes), bakteria paciorkowiec Gram +, kształt kulisty

·         Grypa - (Ortomyksowirusy), jednoniciowy RNA

·         Brodawki - (Herpeswirusy HPV), dwuniciowe DNA

·         Odra - (Paramyksowirusy), jednoniciowy RNA

·         Angina - bakterie, paciorkowce ropne (Streptococcus pyogenes), Gram +, kształt kulisty

·         Trąd - bakterie, prątek trądu ( Mycobacterium leprae), gram +, układ-pałeczka, kształt cylindryczny

·         Półpasiec - wirus VZV, dwuniciowy DNA

·         Świnka - wirus (paramyksowirusy) , jednolicowy RNA

·         Dur brzuszny – bakteria, pałeczka duru brzusznego (Salmonella enterica serotyp Typhi), gram -, kształt cylindryczny

·         Rzeżączka - bakteria, dwoinka rzeżączki (Neisseria gonorrhoea), gram -, kształt kulisty

·         Wścieklizna - wirus (rabdowirusy) jednoniciowy RNA

·         Dżuma - bakteria, pałeczka dżumy (Yersinia pestis), gram -, kształt cylindryczny

·         Krztusiec - pałeczka krztuśca (Brodatella pertussis), gram -, kształt cylindryczny

·         AIDS - wirus (retrowirusy) , jednoniciowy RNA

6.           Jakie znasz metody pobierania moczu do badania bakteriologicznego, na co należy zwrócić szczególną uwagę w trakcie pobierania i transportu tego materiału.

1.      Samodzielne oddanie moczu, ok. 5 ml ze środkowego strumienia

2.      Pobranie 5 – 10 ml moczu ze świeżo założonego cewnika, po odrzuceniu pierwszych porcji moczu

3.      Nakłucie nadłonowe pęcherza moczowego. Na głębokość ok. 4 cm strzykawka 20 ml.

4.      U pacjentów z cystotomią oczyścić otwór kanału, wprowadzić cewnik i zebrać mocz do jałowego pojemnika.

W trakcie pobierania należy zwrócić szczególną uwagę na ryzyko zanieczyszczenia próbki bakteriami z zewnątrz, czyli z cewki moczowej, napletka, pochwy, sromu, rąk i ubrań. Pojemnik należy natychmiast zamkną cnie dotykając brzegów ani nakrętki, odesłać do laboratorium w max 2 h, jak nie to przechowywać max 4 h w temp 4º C.

7.           Wymień jakie znasz pałeczki jelitowe (Enterobacteriaceae), które z nich mogą być chorobotwórcze dla człowieka.

Enterobacteriaceae: Gram – pałeczki jelitowe

Eschericha coli, Klebsi...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin