kiszka ziemniaczana (chrupiąca).txt

(0 KB) Pobierz
A oto przepis ze wspomnianej stronki: 
Kiszka ziemniaczana 

Składniki: 2 kg ziemniaków, 4 dkg mški, 2-3 cebule, 3 kawałki jelita o dł. 40 cm, 100 g słoniny lub podsmażonego boczku, sól, pieprz, majeranek, smalec do pieczenia 

Sposób przygotowania: Jelita napełnia się luno farszem z ziemniaków połšczonych ze skwareczkami i cebulkš, nakłuwa, a następnie całoć zapieka się w piecu lub kuchence. 

Jest to potrawa z tarkowanych ziemniaków i słoniny, sadła lub podsmażonego boczku oraz przypraw. Taka masš wypełniane sš jelita wieprzowych, a całoć pieczona w piekarniku. One to nadajš potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Każda gospodyni przygotowujšc tę potrawę pamięta o kilku ważnych czynnociach - o napełnianiu kiszki maksimum w 2/3 objętoci i nakłuwaniu jej widelcem, co zapobiega ich pękaniu, gdyż kurczš się one podczas pieczenia. Dla lepszego wyglšdu w połowie pieczenia należy produkt odwrócić, aby zarumienić go z obu stron. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin