prosty przepis na żółty ser.txt

(0 KB) Pobierz
Jestem serożercš przynaję bez bicia. Jakis czas temu na necie trafiłam na prosty przepis zrobienia własnego sera żółtego:

1 kg sera bialego, tłustego - wkładamy do garnka i podgrzewamy. W tym czasie ser biały rozmięka i zaczyna bulgotać. kiedy juz zabulgocze, zdjšć z gazu i dać mu przestygnšć ciut i przelać przez sitko. Kiedy odcieknie dodać 1 łyzkę soli i trochę masła, wymieszać i znów na wolny ogień. Mieszać aż masa będzie jednolita - dodajemy 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej i np czosnek lub ulubione zioła (opcjinalnie). Ser sie podnosi, potem opada (caly czas trzymamy na gazie i intensywnie mieszamy). Ser zaczyna się cišgnšć - znak, że jest gotowy. Przelewamy masę do jakiejs foremki (ja uzywam zwykłej miseczki) i odstawiamy aż zastgnie. Jest bardzo smaczny, dosyc twardy - trochę jak parmezan.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin