Ser żółty domowej roboty.txt

(1 KB) Pobierz
Napisano 19.08.2008 - 17:35
Witam!
Przedstawiam przepis na ser żółty domowej roboty  
Ostatnio zgubiłem swój stary przepis i przekopałem pół internetu w poszukiwaniu takiego i nigdzie nic... Mało tego czytałem wiele postów typu: "nie da się zrobić", padało wiele mšdrych słów typu "podpuszczka" itp. 
Może nie jest to szwajcar ale gwarantuję pysznyyy efekt.
Założenie pierwsze to ser swojski (nie robiłem ze sklepowego)

1.5 kg sera białego
1.5 l mleka
2 jajka (całe ale bez skorupek)
1 łyżka soli
1 łyżka octu (to jest to czego brakuje innym przepisom)
1 łyżka sody oczyszczonej
0.5 kg margaryny (kupcie innš niż Kasia - ponieważ pachnie "waniliowo")
kminek (jeli kto lubi)

Do dzieła:
Zagotować mleko, wkruszyć do niego cały ser i jeszcze chwilę pogotować. Ser zrobi się gumiasty - warto wtedy rozgniatać grudki. Po przegotowaniu przelać całš "ma" na tetrowš pieluchę albo na jakie gęste sito (pielucha lepsza), mieszać żeby odcedzić jak najwięcej płynu.
Teraz wrzucić do robota kuchennego (np.Kasia) margarynę dodać sól, jajka, i ocet. Zmalaksować na maxa  Pamiętajmy, że im gładsza będzie masa a składniki wymieszane - tym lepszy ser.
Teraz do zmalaksowanej margaryny dorzucić cały odcinięty ser, można dodać kminku i znowu na maxa zmalaksować  (zróbcie to naprawdę dobrze). Teraz przerzucić całš masę do garnka i podgrzać (można zagotować - jeli to dobry termin dla masy) wsypać łyżkę sody i energisznie mieszać dobrych parę sekund. Cały ser stanie się jak Baku dla dzieci - puszysty. Przelać ser do poprzecinanych butelek po wodzie mineralnej. Doć szybko zastyga i niestety klei się do łyżki ale nic to! po godzinie stygnięcia nadaje się do krojenia a na następny dzień - trzymany w lodówce jest EXTRA!!!! 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin