duszenie,pieczenie i grillowanie ryb.txt

(0 KB) Pobierz
Duszenie, pieczenie i grillowanie ryby
Treć lekcji:

Przed duszeniem podsmaż rybę, aby wydobyć z niej smak. Użyj masła, które dobrze połšczy się z sosem, w jakim ryba będzie duszona. 

Opieczone ryby zalej winem z warzywami, najczęciej stosuje się białe, wytrawne wino. Najpopularniejsze warzywa to marchew, pietruszka, seler, seler naciowy i pomidory. 

Rybę przed pieczeniem trzeba odpowiednio przygotować. Oprósz pstršga pieprzem i włóż do niego masło, całoć posyp koperkiem. Zawiń w folię, aby ryba nie wyschła, będzie się dusiła we własnych sokach. Włóż jš do rozgrzanego do 180oC piekarnika, jeli skórka ma być chrupišca zwiększ temperaturę do 220oC i odwiń folię. 

Przed grillowaniem możesz rybę zamarynować, da to niesamowite wrażenia smakowe. 

Marynować możesz w soku z cytryny, jogurcie, a także olejach lub oliwach. Gdy ryba się zarumieni, przewróć jš na drugš stronę, podawaj udekorowanš koperkiem i cytrynš. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin