ledzie po kaszubsku Majš tak niezwykły smak, że ze stołu znikajš niemal natychmiast. Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów na ledzie. czas: 1/2 h godziny na przygotowanie + czas na marynatę i oczekiwanie liczba porcji: 5 składniki: 1/2 kg filetów sledziowych 4 łyżki rodzynek 100 ml białego, wytrawnego wina do marynaty: 2 szklanki octu winnego 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki milonego ziela angielskiego 2 licie laurowe cukier, pieprz do sosu: 2/3 szklanki keczupu 2/3 szklanki oleju 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyrzšdzanie: Filety ledziowe dokładnie umyć. W małym garczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całoć zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatš zalać ledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. ledzie wyjšć z marynaty, pokroić w wšskie paski i przygotować z nich koreczki (patrz zdjęcie). Z podanych składników przyrzšdzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki. Potem ledzie sš już gotowe do spożycia.
atuna01