śledzie po kaszubsku.txt

(1 KB) Pobierz
ledzie po kaszubsku

 	 Majš tak niezwykły smak, że ze stołu znikajš niemal natychmiast. Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów na ledzie.
 
czas: 	1/2 h godziny na przygotowanie + czas na marynatę i oczekiwanie
liczba porcji: 	5
 
składniki: 	
1/2 kg filetów sledziowych
4 łyżki rodzynek
100 ml białego, wytrawnego wina

do marynaty:
2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki milonego ziela angielskiego
2 licie laurowe
cukier, pieprz

do sosu:
2/3 szklanki keczupu
2/3 szklanki oleju
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki



 
przyrzšdzanie: 	Filety ledziowe dokładnie umyć. W małym garczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całoć zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatš zalać ledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. 
Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. ledzie wyjšć z marynaty, pokroić w wšskie paski i przygotować z nich koreczki (patrz zdjęcie).
Z podanych składników przyrzšdzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki. Potem ledzie sš już gotowe do spożycia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin