Pampuchy (parowańce) Składniki: 3,5 szklanki mški pszennej 50g drożdży szklanka letniego mleka (użyłam koziego) 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mški zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić do wyronięcia. Wyronięty zaczyn dodać do reszty mški, oleju i szczypty soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut). Odrywać po kawałku ciasta, formować kulkę, układać na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczyć. Bułeczki przykryć i odstawić do wyronięcia. Wyronięte bułeczki wkładać do naczynia do gotowania na parze*, parować około 8 minut. *ja parowałam na wkładce go garnka do gotowania na parze, ale Majanka podaje fajny pomysł parowania na gazie lub tetrze zawišzanej na krawędziach garnka.
atuna01