[zgłoś do usunięcia] konczita bardzo prosty sos do makaronu z krewetkami: 1. na patelni podgrzewamy po lyzke oliwy i troche mniej masla. 2. na to wrzucamy: drobno posiekana czerwona papryczke chili, z 10 czarnych oliwek pokrojonych, troche bazylii i smazymy chwile az zapachnie. 3. teraz dodajemy krewetki (20-30 sztuk sredniego rozmiaru), ale tylko jezeli sa surowe, jak ugotowane to czekamy z nimi do konca. smazymy krewetki przewracajac na sporym ogniu ze 2 min., az przestana byc przezroczyste i sie nieco przyrumienia. 4. wlewamy ok. 1/3 szkl. tlustej slodkiej smietany, wsypujemy ok. 1/4 szkl. swiezo startego parmezanu, mieszamy, mozna dosolic i dopieprzyc do smaku. gotowe. jezeli nasze krewetki byly wczesniej ugotowane, teraz je dodajemy i pdgrzewamy wszystko razem. sosem polewamy wczesniej ugotowany makaron.
atuna01