Zupa porowo - ziemniaczana czyli Vichyssoise
Składniki, 4 - 6 porcji:• 40 g masła• 3 duże pory• 1 cebula• 350 g ziemniaków• 800 ml wody (lub bulionu)• 1 łyżka oliwy extra vergine• sólDo podania: np. szczypiorek, śmietanka kremowa 30%, grzanki z chleba, małe grzaneczki czosnkowe do posypania po zupiePrzygotowanie:
· Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
· W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
· Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
· Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem (najlepiej przelać zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksować na najwyższych obrotach). Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem. Czytaj więcej w BLOGU.
tjorivenn