Zupa porowo.docx

(231 KB) Pobierz

Zupa porowo - ziemniaczana czyli Vichyssoise

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pory/zupa_porowo_ziemniaczana/files/drukuj.gif
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pory/zupa_porowo_ziemniaczana/files/wpis_na_blogu-2.gif 

Vichyssoise. Vichyssoise przepis. Zupa porowo - ziemniaczana. Zupa z porów i ziemniaków.


Składniki, 4 - 6 porcji:

40 g masła
3 duże pory
1 cebula
350 g ziemniaków
800 ml wody (lub bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine
sól

Do podania: np. szczypiorek, śmietanka kremowa 30%, grzanki z chleba, małe grzaneczki czosnkowe do posypania po zupie






Przygotowanie:

·         Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.

·         W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.

·         Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.

·         Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem (najlepiej przelać zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksować na najwyższych obrotach). Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem. Czytaj więcej w BLOGU.



http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/483.zupa-ziemniaczano-porowa/zupa-ziemniaczano-porowa-02.jpg

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/483.zupa-ziemniaczano-porowa/zupa-ziemniaczano-porowa-01.jpgZupa porowo - ziemniaczana czyli Vichyssoise

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pory/zupa_porowo_ziemniaczana/files/drukuj.gif
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/pory/zupa_porowo_ziemniaczana/files/wpis_na_blogu-2.gif 

Vichyssoise. Vichyssoise przepis. Zupa porowo - ziemniaczana. Zupa z porów i ziemniaków.


Składniki, 4 - 6 porcji:

40 g masła
3 duże pory
1 cebula
350 g ziemniaków
800 ml wody (lub bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine
sól

Do podania: np. szczypiorek, śmietanka kremowa 30%, grzanki z chleba, małe grzaneczki czosnkowe do posypania po zupie






Przygotowanie:

·         Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.

·         W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.

·         Zwiększyć ogień, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.

·         Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki oraz lekko puszysty krem (najlepiej przelać zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksować na najwyższych obrotach). Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem. Czytaj więcej w BLOGU.



http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/483.zupa-ziemniaczano-porowa/zupa-ziemniaczano-porowa-02.jpg

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/483.zupa-ziemniaczano-porowa/zupa-ziemniaczano-porowa-01.jpg 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin