Małe pączki z serka homogenizowanego.docx

(499 KB) Pobierz

Małe pączki z serka homogenizowanego – błyskawiczne

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek(16 głosów, średnia: 4,13 z 5)
 

Małe pączki z serka homogenizowanegoDomowe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania? To możliwe! Pączki angielskie, zwane także oberwańcami pamiętają czasy moich babć. Przygotowanie wraz z pieczeniem całej porcji zajęło mi niecałe… pół godziny. Smakują bardzo podobnie do serowych oponek, są delikatne, waniliowe i pyszne. Powstają poprzez wlanie łyżeczki ciasta na gorący olej, dlatego mają nieregularne kształty – ale taki ich urok. Polecam na karnawał i tłusty czwartek wszystkim zapracowanym.

Składniki:

·         300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym

·         1,5 szklanki mąki

·         3 jajka

·         1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         olej do smażenia

·         cukier puder do posypania

W garnuszku lub głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na 4-5cm). Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu. Jajka roztrzepujemy mikserem wraz z cukrem wanilinowym. Dodajemy serek i miksujemy ponownie. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Masa będzie gęsta. Ciasto nakładamy małą łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Smażymy z dwóch stron (pączki o ile będą miały miejsce, będą się same przekręcać) na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Gotowe najlepiej smakują posypane cukrem pudrem. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu.

Małe pączki z serka homogenizowanego

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin