Składniki
• Ryż basmati200g ryżu basmati Kupiec 4 jajka
• 1 cebula
• 1 marchewka
• Posiekany szczypiorek
• Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
• 1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i dusić około 10 min pod przykryciem. Jajka wymieszać ze szczypiorkiem i przyprawami. Ryż dodać do marchewki chwilkę razem poddusić. Wlać jajka na patelnię. Przykryć pokrywką i na małym ogniu czekać aż frittata się zetnie. Odwrócić na drugą stronę (można do tego celu użyć talerza). Czekać aż się dobrze zetnie. Serwować na ciepło.
• 300 g ryżu parboiled & dziki Kupiec
• 100 g zielonego groszku, mrożonego
• 2 filety z łososia (150 g/szt.)
• sól pieprz
• 400 g brokułu, podzielonego na małe różyczki
• 3 łyżki posiekanego koperkuSos:
• 50 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
• sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
• skórka otarta z 1 pomarańczy
• 30 g cebuli drobno posiekanej
• 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
• 2 szczypty curry
• 2 szczypty soli
• łyżka octu owocowego
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj groszek aby gotował się 4-5 minut. Łososia przyprawić solą i pieprzem, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Upiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C lub grilluj na patelni grillowej. Ryż wymieszać z groszkiem, brokułem i koperkiem. Dokładnie wymieszać i umieścić w pojemnikach. Wszystkie składniki na sos umieścić w małym słoiczku, zakręcić i mocno potrząsnąć. Otrzymanym sosem polać ryż. Łososia podzielić na cząstki i ułożyć na ryżu.
• 200 g ryżu białego
• 50 dkg papryki ? czerwonej i żółtej
• 20 dkg cebuli
• olej do smażenia
• 1 ząbek czosnku
• natka pietruszki
• ostra papryka w proszku
• sól, pieprz
Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne, strąki pokroić w paski. Cebulę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i lekko podsmażyć najpierw cebulę, potem paprykę. Dusić na średnim ogniu 10-15 min. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
• ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej KUPIEC
• puszka kukurydzy
• 3 łyżki startego sera żółtego
• jajko
Kukurydzę odsączyć z zalewy i wsypać do miseczki. Wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Wbić jedno jajko i dodać starty ser (na dużych oczkach). Całość dokładnie zmieszać na jednolitą masę. Formować rękoma małe kotleciki, Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Gotowe wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z warzywami i z dipami.
• 100 g ugotowanego białego ryżu KUPIEC
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki kukurydzianej KUPIEC
• 100 g sera żółtego w plastrach
• szczypiorek
• sól, biały pieprz
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajko wbić do miski i ubić. Przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodać ubite jajko i mąkę kukurydzianą, po czym delikatnie wymieszać. Kłaść na patelnie uformowane w formie małych placków. Smażyć na złoty kolor po obydwu stronach (nie mieszać). Na koniec położyć na wierzch plaster żółtego sera i poczekać aż się lekko roztopi. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ciepłe wraz z sałatką warzywną lub pikantnym dipem.
• 100 g ryżu parboiled KUPIEC
• 1 puszka drobnej kukurydzy
• papryka czerwona i zielona
• koperek
• pęczek rzodkiewek
• 10 dkg szynki gotowanej
• zielona sałata
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• łyżeczka sosu sojowego
• przyprawy sól, pieprz, papryka ostra
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Paprykę, rzodkiewki i szynkę pokroić. Kukurydzę dokładnie odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oliwy, sosu sojowego i posiekanego czosnku. Doprawić i delikatnie wymieszać. Podawać z zieloną sałatą.
FLORENTYNKI
Składniki: (na około 16-18 Florentynek, o średnicy 6 cm)50 g płatków owsianych górskich*25 g pestek słonecznika*25 g pestek dyni*40 g płatków migdałowych*1 białko z dużego jaja40 g cukru pudruskórka otarta z ćwiartki dużej pomarańczy
*Uwaga: Proporcje płatków owsianych/pestek słonecznika/dyni/migdałów można zmieniać dowolnie. Najważniejsze jest aby na koniec w przepisie użyć około 140 g ww. mieszanki.
dodatkowo:papier do pieczenia
karita