zdrowenienudne.pl - sałatki.odt

(51 KB) Pobierz

 


Ryżowa frittata

 

Składniki

        Ryż basmati200g ryżu basmati Kupiec 4 jajka

        1 cebula

        1 marchewka

        Posiekany szczypiorek

        Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

        1 łyżka oleju do smażenia
 

Przygotowanie

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i dusić około 10 min pod przykryciem. Jajka wymieszać ze szczypiorkiem i przyprawami. Ryż dodać do marchewki chwilkę razem poddusić. Wlać jajka na patelnię. Przykryć pokrywką i na małym ogniu czekać aż frittata się zetnie. Odwrócić na drugą stronę (można do tego celu użyć talerza). Czekać aż się dobrze zetnie. Serwować na ciepło.


 

 


Sałatka z mieszanego ryżu z łososiem

 

Składniki

        300 g ryżu parboiled & dziki Kupiec

        100 g zielonego groszku, mrożonego

        2 filety z łososia (150 g/szt.)

        sól pieprz

        400 g brokułu, podzielonego na małe różyczki

        3 łyżki posiekanego koperkuSos:

        50 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

        sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

        skórka otarta z 1 pomarańczy

        30 g cebuli drobno posiekanej

        1/2 łyżeczki ostrej musztardy

        2 szczypty curry

        2 szczypty soli

        łyżka octu owocowego

Przygotowanie

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj groszek aby gotował się 4-5 minut. Łososia przyprawić solą i pieprzem, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Upiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C lub grilluj na patelni grillowej. Ryż wymieszać z groszkiem, brokułem i koperkiem. Dokładnie wymieszać i umieścić w pojemnikach. Wszystkie składniki na sos umieścić w małym słoiczku, zakręcić i mocno potrząsnąć. Otrzymanym sosem polać ryż. Łososia podzielić na cząstki i ułożyć na ryżu.


 

 


Ryż z papryką

 

Składniki

        200 g ryżu białego

        50 dkg papryki ? czerwonej i żółtej

        20 dkg cebuli

        olej do smażenia

        1 ząbek czosnku

        natka pietruszki

        ostra papryka w proszku

        sól, pieprz


 

Przygotowanie

Z umytej papryki usunąć gniazda nasienne, strąki pokroić w paski. Cebulę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i lekko podsmażyć najpierw cebulę, potem paprykę. Dusić na średnim ogniu 10-15 min. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Podawać na gorąco z ryżem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.


             


Kukurydziane kotleciki

 

Składniki

        ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej KUPIEC

        puszka kukurydzy

        3 łyżki startego sera żółtego

        jajko

        sól, pieprz


 

Przygotowanie

Kukurydzę odsączyć z zalewy i wsypać do miseczki. Wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Wbić jedno jajko i dodać starty ser (na dużych oczkach). Całość dokładnie zmieszać na jednolitą masę. Formować rękoma małe kotleciki, Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron. Gotowe wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z warzywami i z dipami.


 


Omlet ryżowy

 

Składniki

        100 g ugotowanego białego ryżu KUPIEC

        1 jajko

        2 łyżki mąki kukurydzianej KUPIEC

        100 g sera żółtego w plastrach

        szczypiorek

        olej do smażenia

        sól, biały pieprz

 

Przygotowanie

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajko wbić do miski i ubić. Przyprawić solą i pieprzem. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodać ubite jajko i mąkę kukurydzianą, po czym delikatnie wymieszać. Kłaść na patelnie uformowane w formie małych placków. Smażyć na złoty kolor po obydwu stronach (nie mieszać). Na koniec położyć na wierzch plaster żółtego sera i poczekać aż się lekko roztopi. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ciepłe wraz z sałatką warzywną lub pikantnym dipem.


 


Sałatka z ryżem i szynką

 

Składniki

        100 g ryżu parboiled KUPIEC

        1 puszka drobnej kukurydzy

        papryka czerwona i zielona

        szczypiorek

        koperek

        pęczek rzodkiewek

        10 dkg szynki gotowanej

        1 ząbek czosnku

        zielona sałata

        3 łyżki oliwy z oliwek

        łyżeczka sosu sojowego

        przyprawy sól, pieprz, papryka ostra


 

Przygotowanie

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Paprykę, rzodkiewki i szynkę pokroić. Kukurydzę dokładnie odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem przygotowanym z oliwy, sosu sojowego i posiekanego czosnku. Doprawić i delikatnie wymieszać. Podawać z zieloną sałatą.


 


FLORENTYNKI


 


Składniki: (na około 16-18 Florentynek, o średnicy 6 cm)
50 g płatków owsianych górskich*
25 g pestek słonecznika*
25 g pestek dyni*
40 g płatków migdałowych*
1 białko z dużego jaja
40 g cukru pudru
skórka otarta z ćwiartki dużej pomarańczy

*Uwaga: Proporcje płatków owsianych/pestek słonecznika/dyni/migdałów można zmieniać dowolnie. Najważniejsze jest aby na koniec w przepisie użyć około 140 g ww. mieszanki.

dodatkowo:
papier do pieczenia


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin