Krem magnezowy
Składniki:
· 150ml. chlorku magnezu czda
· 25ml. gorącej wody
· 200ml. masła kakaowego albo masła shea, albo oleju kokosowego
· 50ml. oleju roślinnego
· 25ml. lanoliny
· 50ml. wosku pszczelego
Wykonanie:
· Wlej wodę do chlorku magnezu i poczekaj, aż się rozpuści. Technika podobna jak przy oliwie magnezowej, jednak dajemy o wiele mniej wody. Dzięki temu powstanie skoncentrowana oliwa magnezowa. Uwaga – drażni skórę..
· Olej, masło, wosk i lanolinę umieść w łaźni parowej, u mnie to słoik umieszczony w garnku z gotującą się wodą. Poczekaj, aż się składniki rozpuszczą, wymieszaj dokładnie. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
· Naczynie z koncentratem oliwy magnezowej wstaw na 5 minut do gorącej wody.
· Przelej oba płyny do wysokiego, wąskiego pojemnika i miksuj, jak przy ubijaniu piany z białek. Po chwili płyny połączą się, będą przypominać majonez. Miksuj 5 minut.
· Przełóż krem do słoiczka i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, owiń słoiczek ciepłym kocykiem. Jeśli krem ostygnie zbyt szybko, może się rozwarstwić. To nic strasznego. Trzeba go wtedy ponownie ogrzać i zmiksować.
Zastosowanie kremu magnezowego:
· To doskonały sposób na uzupełnienie magnezu w organizmie – polecam wieczorne smarowanie stóp, magnez szybko się wchłonie, a stopy będą przyjemnie rozgrzane.
· To maść przeciwbólowa przy kontuzjach mięśni i bólu kręgosłupa. Do nacierania kolan, kręgosłupa, barku, ramion.
· Można stosować zamiast dezodorantu.
· Unikaj kontaktu ze skórą twarzy i oczami.
· Efekt miejscowego rozgrzania jest naturalny, tak działa magnez.
bartek26