Opóźnić starzenie.pdf

(110 KB) Pobierz
Opóźnić starzenie
Szanowny Czytelniku,
dzięki odpowiednim pokarmom oraz naturalnym suplementom diety można już sprawić, aby skóra
nie pokrywała się tak bardzo zmarszczkami, nie stawała się rozciągnięta (na twarzy i szyi) ani
obwisła (na wewnętrznej stronie ramion i ud).
Taka kuracja siłą rzeczy przynosi efekt odmładzający również całemu organizmowi, w
szczególności tętnicom, oczu i płucom.
Za chwilę zrozumiesz, dlaczego.
Skąd się biorą zmarszczki?
Jeśli skóra się starzeje, to przede wszystkim z powodu zjawiska glikacji.
Proszę, wybacz mi używanie skomplikowanego terminu, ale glikacja jest ważna, a zaraz się
przekonasz, że łatwo ją zrozumieć. Chociaż proces glikacji dotyczy wszystkich organów, najłatwiej
zrozumieć go, obserwując skórę – na niej bowiem efekty glikacji są widoczne (zmarszczki,
rozciągnięcie skóry i utrata jej grubości).
Glikacja to zjawisko pokrewne zjawisku karmelizacji. Obecny w Twojej krwi cukier może
przyłączać się bez udziału enzymów do białek Twego ciała. Jest to glikacja. Po pewnym czasie
proces ten staje się nieodwracalny. Tętnice, nerki, soczewka oka stają się „skarmelizowane”, tracą
swe funkcje. Potem już nic nie możesz na to poradzić.
Ponieważ w Twojej skórze jest bardzo dużo białek, jest ona bardzo podatna na glikację.
Dwa główne białka skóry to kolagen i elastyna, czyli włókna, które w normalnych warunkach są
sprężyste i elastyczne. Włókna kolagenu i elastyny tworzą warstwę skóry właściwej, są jak materac
pod naskórkiem, nadając mu grubość i sprężystość.
Jeśli włókna kolagenu i elastyny staną się „zglikowane”, to twardnieją, a następnie pękają.
Stopniowo skóra właściwa traci elastyczność i przestaje być napięta. Na powierzchni pojawiają się i
pogłębiają zmarszczki, słabnie nawilżenie skórne. Skóra się starzeje.
Glikacja białek silnie przyspiesza za każdym razem, gdy masz zbyt dużo cukru we krwi i gdy jesz
smażone potrawy: mięso (zwłaszcza grillowane), frytury, oleje poddawane temperaturze powyżej
180°C, a nawet warzywa, które ściemniały pod wpływem wysokiej temperatury. Wraz z upływem
czasu skutki się kumulują.
Bliźnięta nie starzeją się w tym samym tempie
Dlatego można być promiennym w wieku 40 lat i mieć tylko pojedyncze zmarszczki, jeśli prowadzi
się higieniczny tryb życia, oraz… można mieć bardzo pomarszczoną i wiotką skórę w wieku 45 lat,
jeśli nie dba się o organizm i o to, co się je.
Podobnie jest z bliźniętami, które otrzymały taką samą pulę genów i wyglądały tak samo przy
urodzeniu. Gdy się starzeją, może się wydawać, że są w różnym wielu. W wieku 45 lat jedno z
bliźniąt może wyglądać o 10 lat starzej od drugiego.
Glikację można jednak ograniczyć, a więc spowolnić starzenie się Twojej skóry.
Spowolnić starzenie się skóry
Przede wszystkim unikaj pokarmów podwyższających poziom cukru we krwi, takich jak słodycze,
produkty mączne i skrobiowe (pieczywo, makarony, zboża, ziemniaki, sucha fasola).
W drugiej kolejności wyklucz z diety potrawy smażone, a zwłaszcza grillowane. Wybieraj
gotowanie w niskiej temperaturze, na parze, a nawet warzywa surowe.
Oprócz tego, jako suplement diety zażywaj karnozynę 1000 mg lub 1500 mg. Karnozyna to
naturalny dipeptyd, który jest najsilniejszym znanym inhibitorem procesu glikacji
1
. Badania
naukowe wykazały, że w sposób naturalny i zupełnie nietoksyczny pomaga chronić integralność
strukturalną, funkcjonalną i genetyczną skóry, a także całego organizmu.
Dbając o skórę, odmładzasz także tętnice
Jak już wspominałem, dbając w ten sposób o swoją skórę,
siłą rzeczy
odmładzasz także inne
niezbędne organy.
Spożywanie cukrów, gotowanie w wysokiej temperaturze, brak karnozyny, czyli to, co powoduje
glikację (karmelizację) skóry właściwej, wywołuje również glikację białek oczu (zaćma), nerek
(niewydolność
nerek),
neuronów w mózgu (choroba
Alzheimera)
i tętnic (miażdżyca
przyczyniająca się do
chorób krążenia).
Stąd taka niewiarygodna moc naturalnych metod przeciwstarzeniowych.
Kiedy w łazience obserwujesz w lustrze, jak z każdym dniem Twoja twarz staje się coraz gładsza i
coraz jędrniejsza, również Twoje tętnice i nerki niepostrzeżenie zaczynają młodnieć! Tętnice, które
wcześniej być może były twarde, a może nawet się zatykały, odzyskują sprężystość i elastyczność.
Zaczynasz lepiej oddychać, gdyż oddala się ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.
Posiadanie młodszej skóry jest interesujące, jednak prawdziwy program całościowego odmładzania
organizmu nie może ograniczać się tylko do spowalniania lub zatrzymywania glikacji.
Kompletny program przeciwstarzeniowy, owoc najnowszych
badań
Faktycznie, aby naprawdę utrzymać młodość, należy zadbać o to, aby działać ze wszystkich stron.
Nie istnieje jeden mechanizm starzenia się, ale jest ich wiele i działają jednocześnie.
Medycyna naturalna nigdy nie obiecuje, że rozwiąże wszystko za pomocą jednej cudownej pigułki.
Za to globalny naturalny program przeciwstarzeniowy daje efekty dużo pewniejsze, głębsze i
trwalsze dla organizmu niż jakikolwiek krem odmładzający czy kilka cięć skalpelem.
Oto, co dzisiaj wiemy na temat całości procesów starzenia się ludzkiego ciała.
Poza omówionym wyżej procesem glikacji, starzenie się jest owocem następujących procesów:
oksydacja (utlenianie), inaczej mówiąc „rdzewienie” komórek;
„wyczerpanie” hormonalne; zatrucie metalami ciężkimi, w szczególności ołowiem i rtęcią;
choroby degeneracyjne lub infekcje, wywołane przez bakterie, wirusy i pasożyty;
brak aktywności fizycznej.
Oznacza to teoretycznie, że jeśli:
uda Ci się utrudnić glikację i oksydację,
utrzymasz prawidłowy poziom hormonów,
pozbędziesz się metali ciężkich,
wzmocnisz system odpornościowy, aby chronił Cię przez infekcjami oraz
regularnie będziesz wykonywać właściwe ćwiczenia fizyczne,
to możesz znacznie wydłużyć życie w dobrym zdrowiu.
Prawda jest taka, iż każdą z tych kwestii można uzyskać zupełnie naturalnie, poprzez spożywanie
tego, co dostarcza witamin, aminokwasów, niezbędnych tłuszczy, minerałów, antyoksydantów,
błonnika, probiotyków, a także poprzez unikanie tych produktów spożywczych i chemicznych,
które Cię zatruwają.
Przekażę Ci wszystko. Do Ciebie należy wybór czy zastosujesz wszystkie wskazówki, aby uzyskać
maksymalny efekt, jeśli chodzi o długość życia. Jeśli mój program wydaje Ci się zbyt
skomplikowany, możesz realizować tylko te punkty, które wydają Ci się najprzyjemniejsze i
najłatwiejsze.
O sposobach unikania glikacji pisałem powyżej:
maksymalnie ogranicz cukry, włącznie ze zbożami,
unikaj potraw rozgotowanych, smażonych lub przypalonych, a także
suplementuj karnozynę.
Teraz przekażę Ci wskazówki, w jaki sposób:
1.
2.
3.
4.
5.
chronić się przed oksydacją,
utrzymać właściwy poziom hormonów,
pozbyć się metali ciężkich,
wzmocnić system odpornościowy,
zachować właściwą aktywność fizyczną.
Zapewniam Cię, że to będą szybkie wskazówki, ponieważ przejdę od razu do rzeczy, w kilku
zdaniach.
Zacznijmy więc od sposobów ochrony przed oksydacją.
1. Chroń wszystkie komórki ciała przed oksydacją
Komórki w Twoim organizmie tworzą tkanki zbudowane z białek lub tłuszczów (przykładowo
mózg składa się w 80% z tłuszczów).
W obu przypadkach, komórki mogą zostać uszkodzone lub zupełnie zniszczone przez agresywne
cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Ten proces jest podobny do rdzewienia i również powoduje
starzenie się.
Oksydacja wywoływana jest przez:
tytoń, nadmiar alkoholu i zanieczyszczenie atmosferyczne (mikrocząsteczki, ozon i inne),
stres, pod wpływem którego wydziela się kortyzol,
zanieczyszczenia chemiczne i promieniowanie, włącznie z promieniowaniem słonecznym,
oraz
zwykły proces oddychania (kiedy oddychasz, wchłaniasz tlen, który „spala” składniki
odżywcze, aby wytworzyć energię komórkową. Tak jak silnik wytwarza dym, tak ten rodzaj
spalania powoduje wytwarzanie się wolnych rodników).
Kiedy Twoje zapasy tłuszczu się utleniają, proces ten można porównać do „jełczenia” – tak jak
masło jełczeje pod wpływem powietrza i ciepła.
W obu przypadkach, oksydacja sprawia, że białka i tłuszcze tracą swe właściwości. Komórki źle
funkcjonują, ulegają zatruciu, a następnie umierają. W najgorszym przypadku, oksydacja powoduje
mutacje DNA i powstawanie guzów nowotworowych.
Na szczęście można działać natychmiast, aby ograniczyć lub zatrzymać proces oksydacji w Twoim
organizmie. W dodatku nie trzeba na to wydawać żadnych pieniędzy.
W młodości to wszystko dzieje się samo i nie musisz nic robić, ponieważ Twój organizm naturalnie
wytwarza antyoksydanty w dużej ilości. Głównymi antyoksydantami są kwas alfa-liponowy,
dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), koenzym Q10, peroksydaza glutationowa (Gpx),
acetylocysteina. Dlatego organizm młodej osoby jest mniej wrażliwy na niezdrowy tryb życia.
Jednak produkcja tych antyoksydantów zmniejsza się wraz z wiekiem, a jeszcze bardziej wraz z
zażywaniem niektórych leków. Przykładem są statyny, leki przeciwcholesterolowe masowo
zażywane w Europie. One powodują drastyczny spadek poziomu koenzymu Q10, co mocno osłabia
mięśnie.
Innym przykładem jest paracetamol, lek przeciwzapalny powszechnie używany do zwalczania bólu
lub gorączki, który jest toksyczny dla wątroby. Aby przestał być toksyczny i aby go usunąć z
organizmu, wątroba używa acetylocysteinę. Jednak w następstwie tego, Twoje naturalne zapasy tej
substancji przeciwutleniającej się wyczerpują.
Na szczęście można to zahamować poprzez zwiększenie ilości antyoksydantów w diecie.
Znajdziesz je w:
świeżych warzywach (zwłaszcza kolorowych warzywach),
małych owocach czerwonych i czarnych (jagody, czarna porzeczka, czerwona porzeczka i
inne),
winogronach (resweratrol), pomidorach (likopen),
orzechach (selen),
przyprawach (kurkumina),
zielonej herbacie (EGCG),
jajach (dobre źródło cysteiny), a także w
formie skoncentrowanej w wielu suplementach diety.
Możesz więc nauczyć się, które antyoksydanty wybierać w Twoim przypadku. Możesz zwiększyć
ilość dostarczanych aktyoksydantów poprzed odpowiedni dobór pożywienia i poprzez zażywanie
dostosowanych suplementów diety. W sprzedaży są preparaty z coraz większą zawartością
przeciwuletniaczy.
2. Jaki jest poziom Twoich hormonów?
Nawet jeśli zatrzymasz glikację (karmelizację) białek oraz oksydację (rdzewienie, jełczenie), nadal
będziesz się starzeć, jeśli nie uwzględnisz hormonów.
Większość funkcji Twojego organizmu jest zarządzana i regulowana przez chemiczne przekaźniki,
zwane hormonami. Hormony produkowane są przez gruczoły znajdujące się w mózgu, szyi, nad
nerkami oraz w narządach rodnych. Te gruczoły nazywane są gruczołami endokrynnymi.
Wytwarzają substancje, które powodują rośnięcie włosów, powiększanie się mięśni, wzmacnianie
się kości oraz mają ogromny wpływ na emocje.
Dlatego kobieta, która ma wysoki poziom estrogenów, będzie prawdopodobnie bardziej kobieca i
będzie miała więcej cech macierzyńskich. Mężczyzna wytwarzający dużo testosteronu będzie
męski i będzie bardziej agresywny.
Osoba, która ma dużą ilość oksytocyny, będzie bardzo społeczna i uczuciowa, będzie łatwo
nawiązywać przyjaźnie. Osoba, u której jest dużo DHEA, będzie miała dużo energii. Młoda osoba,
która rośnie i nabiera mięśni, będzie miała dużo hormonu wzrostu.
Hormony mają także działanie zmieniające się z godziny na godzinę.
Jeśli jesteś głodny, to dlatego, że poziom różnych hormonów się zmienił. Od ostatniego posiłku,
zmniejszył się poziom greliny, peptydu YY i leptyny, hormonów sytości i głodu. Jeśli wydzielanie
tych hormonów nie przebiega prawidłowo, wtedy odczuwasz głód, mimo że Twój organizm w
rzeczywistości nie ma potrzeby jedzenia. Przykładowo, osoby otyłe nie odczuwają już efektu
nasycenia leptyny, co powoduje błędne koło choroby.
Kiedy chce Ci się spać, to również dlatego, że Twój mózg produkuje hormon, melatoninę. Kiedy
odczuwasz przyjemnosć, to często dzięki neuroprzekaźnikom zwanym endorfinami, a kiedy
czujesz spokój i odprężenie, to dzięki serotoninie.
Mógłbym tak w nieskończoność opowiadać o hormonach. Aby jednak dojść do sedna, należy
zrozumieć, że zwykle im lepiej funkcjonują gruczoły endokrynne produkujące hormony, tym lepiej
się trzymasz. Im bardziej hormony są zrównoważone między sobą, tym młodziej się czujesz i tym
młodziej
wyglądasz.
„Gdybyś miał hormony dwudziestolatka, wyglądałbyś i czułbyś się jak dwudziestolatek”
„Gdybyś miał hormony dwudziestolatka, wyglądałbyś i czułbyś się jak dwudziestolatek”, tak
twierdzą lekarze specjaliści od hormonów (endokrynolodzy).
Problem w tym, że poziom hormonów z upływem czasu mocno się obniża. Ten proces jest jeszcze
Zgłoś jeśli naruszono regulamin