Puszyste racuchy z jabłkami
Składniki:
1 jajko
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 duże jabłko
cukier puder
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Uwaga: Ogień powinien być mały, aby racuchy usmażyły się w środku.
jurekkoto