Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem.docx

(13 KB) Pobierz

Papryka faszerowana kaszą i gotowanym kurczakiem

 

SKŁADNIKI:

    4 kolorowe papryki średniej wielkości

    17 dag ugotowanej kaszy jęczmiennej mazurskiej (pełna szklanka)

    15 dag kurczaka ugotowanego w rosole

    7 dag ostrego żółtego sera

    1 mała marchewka z rosołu

    łyżka posiekanej natki pietruszki

    sól, pieprz

    ostra sproszkowana papryka

 

PRZYGOTOWANIE

Mięso i marchewkę pokroić w niedużą kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Kaszę wymieszać z mięsem, serem, marchewką i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Ja dodałam do farszu jeszcze drobne posiekane miniaturowe nadprogramowe papryczki, które znalazłam w środku dużej papryki po jej przekrojeniu. Paprykę opłukać, osuszyć, ściąć „czapeczkę” od strony ogonka, delikatnie, aby nie uszkodzić ścianek, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, wnętrze oprószyć solą. Papryki wypełnić nadzieniem, przykryć odkrojonymi czapeczkami, ustawić w naczyniu do zapiekania, podlać wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Kilka minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię (niekoniecznie) – wierzch papryczek się przypiecze. Danie podałam z domowym sosem pomidorowym a’la ketchup.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin