ciasto z ziemniaków i czekolady.doc

(25 KB) Pobierz

Ziemniaczane ciasto z migdałami i czekoladą

Składniki

·         150 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)

·         80 g brązowego cukru + 1 łyżka dodatkowo

·         2 łyżeczki cukru waniliowego

·         2 jajka

·         80 g gorzkiej czekolady

·         100 g mielonych migdałów

·         łyżka mąki

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         szczypta soli

·         kilka kropli olejku migdałowego

·         cukier puder do posypania (opcjonalnie)

·         łyżka brandy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek. Cukier (80 g), cukier waniliowy i żółtka utrzeć na gładką masę. Ziemniaki rozgnieść za pomocą widelca. Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" - w wersji alternatywnej w tym kroku dodać brandy. Przestudzoną czekoladę dodać do masy z żółtek, a następnie dodać ziemniaki i całość dokładnie wymieszać. Dodać przesianą makę, proszek do pieczenia i mielone migdały.

Białka ubić z odrobiną soli i łyżką brązowego cukru. Połączyć z ciastem, dodać olejek migdałowy.

Całość przełożyć do tortownicy (o śr. ok. 20 cm), wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.

Piec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 175 stopni C przez około 1 godzinę. Studzić w formie. Na koniec można posypać cukrem pudrem, ale doskonale smakuje również bez tego wykończenia.

Dół formularza

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin