Składniki
· 150 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
· 80 g brązowego cukru + 1 łyżka dodatkowo
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· 2 jajka
· 80 g gorzkiej czekolady
· 100 g mielonych migdałów
· łyżka mąki
· łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· kilka kropli olejku migdałowego
· cukier puder do posypania (opcjonalnie)
· łyżka brandy (opcjonalnie)
Przygotowanie
Oddzielić żółtka od białek. Cukier (80 g), cukier waniliowy i żółtka utrzeć na gładką masę. Ziemniaki rozgnieść za pomocą widelca. Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" - w wersji alternatywnej w tym kroku dodać brandy. Przestudzoną czekoladę dodać do masy z żółtek, a następnie dodać ziemniaki i całość dokładnie wymieszać. Dodać przesianą makę, proszek do pieczenia i mielone migdały. Białka ubić z odrobiną soli i łyżką brązowego cukru. Połączyć z ciastem, dodać olejek migdałowy.Całość przełożyć do tortownicy (o śr. ok. 20 cm), wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 175 stopni C przez około 1 godzinę. Studzić w formie. Na koniec można posypać cukrem pudrem, ale doskonale smakuje również bez tego wykończenia.
Dół formularza
ewaela