RODZAJE MĄK.rtf

(2 KB) Pobierz

450 mąka tortowa
500 mąka poznańska mąka wrocławska mąka krupczatka
550 mąka luksusowa
650 mąka (kaszka) makaronowa
720 mąka żytnia chlebowa
850 mąka pszenna chlebowa
1000 mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista
1400 mąka sitkowa
1850 mąka graham
2000 mąka razowa
3000 mąka pełnego przemiału
 

Najważniejsze typy mąk pszennych

·         450 tortowa

·         500 krupczatka, wrocławska, poznańska…

·         550 luksusowa

·         750, 850 chlebowa

·         1400 sitkowa

·         1850 graham

·         2000 razowa

Najważniejsze typy mąk żytnich

·         580 jasna

·         800 żytnia

·         1400 sitkowa

·         1850 starogardzka

·         2000 razowa

Im mniejsza liczba (niższy typ), tym mniej składników mineralnych w mące oraz tym mąka jaśniejsza (czystsza, co nie znaczy że generalnie lepsza). Im mąka ciemniejsza, tym więcej zawiera składników odżywczych pochodzących z zewnętrznej (ciemniejszej) części ziarna jest to mąka pełnoziarnista.

Mąka razowa zawiera dużo elementów z zewnętrznej części ziarna, bo jak sama nazwa wskazuje mielona jest tylko raz.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin