450 mąka tortowa 500 mąka poznańska mąka wrocławska mąka krupczatka 550 mąka luksusowa 650 mąka (kaszka) makaronowa 720 mąka żytnia chlebowa 850 mąka pszenna chlebowa 1000 mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista 1400 mąka sitkowa 1850 mąka graham 2000 mąka razowa 3000 mąka pełnego przemiału
Najważniejsze typy mąk pszennych
· 450 – tortowa
· 500 – krupczatka, wrocławska, poznańska…
· 550 – luksusowa
· 750, 850 – chlebowa
· 1400 – sitkowa
· 1850 – graham
· 2000 – razowa
Najważniejsze typy mąk żytnich
· 580 – jasna
· 800 – żytnia
· 1850 – starogardzka
Im mniejsza liczba (niższy typ), tym mniej składników mineralnych w mące oraz tym mąka jaśniejsza (czystsza, co nie znaczy że generalnie lepsza). Im mąka ciemniejsza, tym więcej zawiera składników odżywczych pochodzących z zewnętrznej (ciemniejszej) części ziarna – jest to mąka pełnoziarnista.
Mąka razowa zawiera dużo elementów z zewnętrznej części ziarna, bo – jak sama nazwa wskazuje – mielona jest tylko raz.
be.3