Ciasto drożdżowe z automatu do pieczenia chleba
Składniki:
· 3/4 szklanki mleka
· 2 jajka
· szczypta soli
· 1/2 szklanki oleju
· kilka kropel aromatu śmietankowego
· 3 szklanki mąki
· 100 g cukru
· opakowanie suchych drożdży
Kruszonka:
· 50 g mąki
· 25 g masła
· 25 g cukru
Ciasto piekło się w programie szybkim, czyli w mojej maszynie SHNELL, który trwa 2h 10min. Składniki po kolei wrzucamy do maszyny. Podczas wyrabiania ciasta zagniatamy ręcznie kruszonkę i na około 1h przed końcem(czyli wtedy, kiedy zaczyna się pieczenie) wrzucamy na ciasto kruszonkę. I rozkoszujemy się zapachem wspaniałego ciasta w całym domu...
Smakowało wspaniale, tylko jak zwykle nie wyszła mi kruszonka :P Nie wiem, co jest ze mną nie tak, ale nie umiem zagnieść kruszonki idealnej :) Ale nie spocznę, póki nie będzie jak trzeba....
be.3