Domowy chleb z automatu
Składniki, 1 kg bochenek:
360 g wody2 łyżki oliwy1 i 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru340 g mąki pszennej typ 750100 mąki żytniej typ 720100 mąki orkiszowej typ 1100 lub 20001 paczka suchych drożdży ( 7 g)
Wykonanie:
Do pojemnika (formy) wlać wodę, oliwę, a następnie dodać sól i cukier. Wsypać mąkę pszenną, żytnią i orkiszową, a na sam koniec dodać drożdże. Składniki należy dodawać zawsze z zachowaniem powyższej kolejności. Należy także pamiętać, że drożdże nie mogą stykać się z solą i płynem. Ma to szczególne znaczenie przy pieczeniu z użyciem opóźnionego startu, kiedy drożdże przez długi czas wchodzą w kontakt z solą lub wodą. Przy kontakcie z wodą drożdże zostaną uaktywnione zbyt wcześnie, zaś sól je dezaktywuje.
Pojemnik umieścić w maszynie i ustawić na klasyczny program. W maszynie Moulinex to program numer 1. Po wybraniu odpowiedniego programu określamy wielkość bochenka- w naszym przypadku to 1 kg oraz stopień przyrumienienie skórki. Klasyczny program do wypieku chleba trwa przeważnie około 3 godzin. Przez pierwszą godzinę ciasto jest wyrabiane, następnie rośnie i ostatnie 50-60 minut chleb jest wypiekany.
Po upieczeniu chleba należy wybić go z formy, wyjąć mieszadła i ostudzić na kratce. Pozostawienie chleba w formie spowoduje jego „spocenie się” i chleb będzie niedobry. Po całkowitym wystudzeniu chleb można pokroić i przystąpić do konsumpcji. Choć u mnie połowa bochenka znika zanim wystygnie. Chleb można urozmaicić dodając do niego np. ziarna słonecznika ( maszyna sygnalizuje moment wsypania ziaren).
be.3