maślana bułeczka śniadaniowa
Składniki:
· 7 g suchych drożdży instant
· 70 ml ciepłego mleka
· 470 g mąki tortowej
· 20 g cukru
· 5 g soli
· 3 jajka
· 170 g miękkiego masła
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w szklance z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawimy na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba. Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Wsypujemy do formy maszynki przesianą mąkę, dodajemy miękkie masło, jajka i sól. Na końcu dodajemy rozczyn.Nastawiamy program na 3.5 godziny, kolor jasny, wielkość 1000g. Po upieczeniu chleba wyjmujemy chleb z formy maszyny i studzimy na kuchennej kratce.Podajemy z czym chcemy ;-)
be.3