maślana bułeczka śniadaniowa.rtf

(1 KB) Pobierz

maślana bułeczka śniadaniowa

 

Składniki:

·         7 g suchych drożdży instant

·         70 ml ciepłego mleka

·         470 g mąki tortowej

·         20 g cukru

·         5 g soli

·         3 jajka

·         170 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w szklance z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawimy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba. Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników.
Wsypujemy do formy maszynki przesianą mąkę, dodajemy miękkie masło, jajka i sól. Na końcu dodajemy rozczyn.
Nastawiamy program na 3.5 godziny, kolor jasny, wielkość 1000g.
Po upieczeniu chleba wyjmujemy chleb z formy maszyny i studzimy na kuchennej kratce.
Podajemy z czym chcemy ;-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin