Przepis na Chleb maślany
czas: ok. 3,5 godz.
liczba porcji: bochenek 500 g
Składniki
· 170 g wody
· 50 g masła roztopionego
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki cukru
· 280 g mąki pszennej
· 4 g drożdży suchych
Krok 1
Dla maszyny:
Wszystkie składniki wrzucam do maszyny w kolejności, jak podałam. Ustawiam program bazowy 1 i zostawiam, by ciasto się upiekło w maszynie. Potem wyjmuję i po wystudzeniu kroję.
Krok 2
Dla piekarnika:
Ciasto mieszam, potem wyrabiam. Odstawiam w misce, by wyrosło. Potem po godzinie przekładam do foremki 20x15 i wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piekę ok. 25–30 minut. Kroję po wystudzeniu.
be.3