Przepis na Chleb maślany.rtf

(1 KB) Pobierz

Przepis na Chleb maślany

czas: ok. 3,5 godz.

liczba porcji: bochenek 500 g

Składniki

·         170 g wody

·         50 g masła roztopionego

·         1/2 łyżeczki soli

·         1/2 łyżeczki cukru

·         280 g mąki pszennej

·         4 g drożdży suchych

Krok 1

Dla maszyny:

Wszystkie składniki wrzucam do maszyny w kolejności, jak podałam. Ustawiam program bazowy 1 i zostawiam, by ciasto się upiekło w maszynie. Potem wyjmuję i po wystudzeniu kroję.

 

Krok 2

Dla piekarnika:

Ciasto mieszam, potem wyrabiam. Odstawiam w misce, by wyrosło. Potem po godzinie przekładam do foremki 20x15 i wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piekę ok. 2530 minut. Kroję po wystudzeniu.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin