Kruche ciasto ze śliwkami i bezą.docx

(201 KB) Pobierz

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

500 gram maki tortowej

4 jajka

1 margaryna

8 łyżek cukru (do ciasta)

3 łyżki cukru pudru (do bezy)

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki  proszku do pieczenia

12-15 śliwek węgierek

 

Mąkę, żółtka jajek, proszek do pieczenia, cukier zwykły i cukier waniliowy, margarynę zagniatamy na kruche ciasto. Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i jedną z nich wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na ciasto częścią ze skórka do dołu. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy cukier puder, aby utworzyła się lśniąca beza. Wykładamy ją na śliwki, a potem  ścieramy na tarce na grubych oczkach drugą część kruchego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta, aby beza nam nie opadła.

 

http://2.bp.blogspot.com/-rNswCTqmR5w/UixLb-FKwmI/AAAAAAAAA_M/IvZeJBJMO7I/s1600/ciacho+ze+sliwkami2.JPG

http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-beza.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin