Przekąski
Placek z ptasim mleczkiem i galaretką
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 35 minut
Składniki
* Ciasto:
* 8 jajek
* 1 szklanka cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* proszek do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* Krem:
* 1/2 l mleka
* 5 żółtek
* 4 łyżki cukru
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1-1,5 kostki masła
Placek jest pyszny , szybko znika i wcale nie jest pracochłonny :)
Etapy przygotowania
Ciasto:
Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty lub jeden i później przekrawamy na pół.
Krem:
Zagotować mleko z cukrem .W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.Całość wystudzoną ucieramy z masłem.Wszystko dzielimy na 2 części.
Przełożenie placków:
biszkopt ciemny krem ptasie mleczko powciskać w krem zostawiając ok 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę na to dajemy drugą część kremu biszkopt ciemny. Wierz ciasta smarujemy 3 łyżkami kremu i ścieramy czekoladę lub wylewamy polewę.
pierożki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 4
1 op. ciasta francuskiego (275g)
1 op. sera pleśniowego lazur (100 g)
1 krążek ananasa z puszki
3 ząbki czosnku marynowanego z przyprawami
pyszne i łatwe w wykonaniu
ser kroimy w kostkę, ananas także, a czosnek w plasterki,
ciasto kroimy na kwadraty, na każdym kawałku układamy ser, ananas i czosnek,
składamy ciasto w trójkąty i zlepiamy końcówki widelca,
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 15 min
TRUSKAWKOWY SMOOTHIE
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
1. 1 banan
2. 300g truskawek
3. 300 ml soku jablkowego
4. 120g loda smietankowego
Przepyszny, orzezwiajacy, idealny na letnie dni
Loda wyciagamy z zamrazarki. Truskawki myjemy i przekladamy do wysokiego naczynia (najlepiej takiego w ktorym bedziemy wszystko razem miksowac), wlewamy sok jablkowy, wkladamy pokrojonego w kawalki banana i wszystko miksujemy mikserem. Nastepnie dodajemy loda do tego wszystkiego i dokladnie miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek i gotowe. Gwarantuje, ze kazdy bedzie prosil o dokladke:)
sałatka z wędzonym kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
2 wedzone udka kurczaka
2 banany
czerwone jablko
2-3 lodygi selera naciowego
pomarancza
p 1,5 lyzki rodzynek i posiekanych orzechow wloskich
lyzka soku z cytryny
sos:
2/3 szkl majonezu
3 lyzki jogurtu naturalnego
lyzka soku z pomaranczy
szczypta galki muszkatalowej
sol, pieprz
Mieso pokroic w kostke.lodygi selera cieniutko pokroic (sciagnac wlokna)
jablak i banany pokroic i skropic sokiem z cytryny.
Biszkopt jogurtowo-truskawkowy
Czas przygotowania: 2 godzin
biszkopt gotowy 1 szt
jogurt truskawkowy 500 ml
żelatyna 3-4 łyżeczki
galaretka truskawkowa 1 op
Szybki, smaczny i tani
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody, wylać na płaskie naczynie, wystudzić i wstawić do lodówki. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wrzątku, wymieszać z jogurtem. Biszkopt przeciąć na pół. Gotową galaretkę pokroić w kotkę, wymieszać z jogurtem. Na spodnią część biszkoptu wylać tężejący jogurt z galaretką, przykryć wierzchem, docisnąć, wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.
Ciasteczka z białego sera wg Aleex
Dodane przez:[Aleex]
Czas pieczenia: 20 minut
25 dkg mąki
25 dkg margaryny (lub masła)
25 dkg białego sera
10 dkg cukru pudru
Pyszne ciasteczka rozpływające się w ustach i znikające błyskawicznie z talerza.
1. Wszystkie składniki posiekać, wyrobić z nich ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka.
2. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Można posypać cukrem lub makiem.
3. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.
Smacznego!
To odmiana rogalików z białego sera, które Wam bardzo smakowały. Ciasteczka są równie pyszne.
Ciasto jabłkowe z orzechami w karmelu
Czas przygotowania: 100 minut
ciasto:
mąka 50 dag
masło 1 kostka
zółtka 2 szt
jajka 1 szt
cukier puder 15 dag
proszek do piecz 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
Masa jablkowa:
jabłka 2 kg
cukier 10 dag
kisiel cytrynowy 1 op
Masa orzechowa:
orzechy włoskie 30 dag
masło 10 dag
miód 2 łyżki
pracochłlonne ale efekt super
Z podanych składników zagnieść ciasto jak klasyczne
kruche czyli najpierw mąka+proszek,masło zimne na kawałki rozetrzeć w
mące,dodać żółtka i jajko i śmietanę.Podzielić na 4 części,rozwałkować i z
każdej upiec osobno placek w tortownicy.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać zetrzeć,włozyc do garnka i wsypać cukier.Kisiel lub makę
wymieszać z niedużą ilością wody lub z sokiem spod jabłek i wlac
do gotujących się jabłek,zagotować.Masę ostudzić.
Masa orzechowa
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować ok.5-10 minut aż
zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru.
Upieczone placki przekładać masą jabłkową,a na wierzch wylać masę
orzechowo- karmelową(placki przekładać w tortownicy żeby się nie rozsunęło bo
wychodzi dość wysokie ciasto).Zostawić do zastygnięcia i przegryzienia się
najlepiej na noc
Ciasto kakaowe z jabłkami
Czas przygotowania: 60 minut
jabka 1 kg
jajka 2 szt
mąka 2 szkl
cukier 1 szkl
olej 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
proste i pyszne
Utrzeć jajka z cukrem i dolewać stopniowo olej ciągle ucierając. Wsypywać
proszek do pieczenia, mąkę (ja przesiewam), kakao i cynamon.Jabłka obrać ze skórki i
pokroić w średnią kostkę. Kawałki jabłek wymieszać z ciastem. Przełożyć do
formy i piec ok. 45 min. w piekarniku.
Ciasto cappuccino
5 żółtek
1 szkl cukru pudru
kostka masła
3 serki waniliowe (po 200g)
1,5 szkl mleka w proszku
2 łyżki żelatyny
Biszkopty
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
dla miłośników cappuccino
Żółtka utrzeć na parze z cukrem pudrem. Ostudzić i zmiksowac z kostką
masła. dodać serki waniliowe i mleko w proszku oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
Rozpuścić 4 łyżeczki kawy rozpuszcz. w 2 szkl wody.
Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć w tortownicy,
na to masa serowa, na to biszkopty w kawie i na to masa
Pani Wawelska
Czas przygotowania: 120 minut
30 dag mąki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek powideł najlepiej śliwkowych
25 dag orzechów włoskich
1 krem "Karpatka"
1 polewa czekoladowa (np. orzechowa)
smakowite ciasto
Zagnieść mąkę z cukrem, żółtkiem, proszkiem do pieczenia i margaryną. Ciasto
podzielić na dwie części. Każda rozwałkować i posmarować najpierw powidłami,
następnie ubić pianę z białek i ułożyć na cieście. Na koniec posypać orzechami.
Piec ok. 15 minut w tem. 180 C, aż wierzch ciasta zarumieni się. Przygotować w
tym czasie krem "KARPATKA" wg przepisu na opakowaniu. Przełożyć nim placek,
polać polewą i posypać drobno posiekanymi orzechami. Ciasto przechowywać w
lodówce!
Tarta truskawkowa teściowej
ciasto
maka 20 dag
margaryna 1/2 kostki
śmietana 1 łyżka
żółtka 2 szt
cukier 1/4 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
warstwa owocowa
truskawki 2 szkl
białka 2 szt
cukier puder 1/2 szkl
pyszna
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać żółtka i cukier, szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodowce.
Wylepić nim natłuszczoną formę na tartę i upiec w piekarniku w 200 stopniach do złotego koloru.
Ubić pianę z białek na sztywno, dodając cukier puder, potem ubijać dalej by piana mocno zgęstniała.
Umyte, osuszone i pokrojone w ćwiartki truskawki wymieszać z pianą. Masę przełożyć na gorące ciasto i jeszcze zapiec około 10 minut w 200 stopniach.
Proustowskie magdalenki
2 jajka
150 g cukru
150 g maki
125 g masla
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
rum lub aromat rumowy / ewentualnie kawalki czarnej czekolady
Pyszne i efektowne
zmiksowac jajka z cukrem na pulchna mase, dodac roztopione maslo, i dalej miksujac dodawac powoli make. na koniec dodac aromat, ew czekolade. wypelniac malutkie foremki do 1/2 objetosci, uprzednio je smarujac maslem i posypujac odrobina maki.
piec 10 minut w piekarniku w temp 200 stopni.
ciasteczka francuskie
4 szkl mąki
2 margaryny
4 żółtka
1 szkl śmietany
z wesela pyszne
Wysiekać nożem i zarobić ze szklanką śmietany. włożyć do lodówki na około godzinę, a potem rozwałkować3 razy na kopertę. wykrawać krążki. upiec.
ciasteczka na piwie
1 margaryna
1 szkl. piwa
cukier waniliowy
pyszne i kruche
Zarobić ciasto, wałkować i wykrawać krążki. Na środek nakładać marmoladę i robić pierożki. Upiec.
annamaria.81