Makaroniki orzechowe lub migdałowe.docx

(125 KB) Pobierz

Makaroniki orzechowe lub migdałowe

Wspaniałe ciasteczka, które mają kilka zalet: są proste i szybkie w wykonaniu, pomagają wykorzystać białka pozostałe np. po robieniu likieru jajecznego (tak jest zazwyczaj u mnie), wyglądają bardzo elegancko więc doskonale wypadną jako maleńki dodatek do kawy, kiedy niespodziewanie wpadnie do nas koleżanka na ploteczki.



ilość: około 100 sztuk

____________

3 białka

150 g cukru

1 cukier waniliowy

200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów

całe orzechy laskowe lub migdały do dekoracji

____________

Białka ubijam, a gdy już piana zesztywnieje dodaję małymi porcjami cukier.
Ubijam tak długo, aż powstanie bardzo sztywna piana. Do masy dodaję zmielone orzechy lub migdały i delikatnie mieszam.

Masę przekładam do szprycy i na blaszce wyłożonej pergaminem robię kleksy o średnicy 2 cm.  Zachowuję odstępy, ponieważ ciasteczka bardzo rosną. Na środku każdego ciasteczka wciskam orzech lub migdał.

Piekę około 15-17 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po wystudzeniu przechowuję w szczelnie zamkniętej puszce.


http://pliki.aganiok.pl/BLOG/przepisy/Makaroniki_orzechowe.jpg

http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/12/makaroniki-orzechowe-lub-migdaowe.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin