Makaroniki z Orzechów Włoskich
W weekend, wertując stare książki kucharskie, natknęłam się na przepis, na makaroniki z orzechów włoskich. Biorąc pod uwagę fakt, że zeszłej jesieni orzech w ogrodzie bardzo obrodził a zapasów nie ubywa, uznałam że zrobienie tych ciastek to strzał w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Ciastka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku! Pomyśleć, że w ogóle nie zawierają mąki;-)
Składniki
· 300 g orzechów włoskich zmielonych
· 2 jajka
· szklanka cukru
Przygotowanie:Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem do białości i mieszamy z orzechami. Gęstą masę umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy na blachę. Użyłam tylki w kształcie gwiazdki ale można także formować ciastka "z worka". Bierzemy plastikowy worek, napełniamy go ciastem i ucinamy róg-wyciskamy małe krążki. Pieczemy w rozgrzanym do 140-150 stopni piekarniku na złoty kolor (około 20 minut).
http://www.slodkieslone.pl/przepisy/makaroniki-z-orzechow-wloskich
mloda889