pasztet warzywny.odt

(33 KB) Pobierz

Dobre wykorzystanie składników jakie mamy w domu to podstawa :)

 

Kilka postów niżej jest sok warzywno-owocowy, z którego po wyciśnięciu została nam pulpa. Pisałam by jej nie wyrzucać bo przyda się właśnie na pasztet warzywny. 

 


 Potrzebujecie:

- pulpę pozostałą po wyciskaniu soków 
- pora (akurat był w domu) / cebulę
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- sól
- ulubione przyprawy - ja dałam czarnuszkę, kminek, ostrą paprykę, 
  majeranek, granulowany czosnek

 

  

 

Pora/cebulkę kroimy na małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pora/cebulkę, dodajemy pulpę warzywną i wszystkie przyprawy. Dusimy ok. 15 minut próbując i ewentualnie doprawiając indywidualnie do smaku. Po podduszeniu przekręcamy całą zawartość patelni przez maszynkę, przekładamy do miski dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy.

 

Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu nie wyjmujemy pasztetu od razu z foremki by się nie rozpadł. Czekamy aż dobrze wystygnie i dopiero wtedy przekładamy go na deskę czy talerz. Bardzo dobrze smakuje z kiełkami, kiszonym ogórkiem i chrzanem.

 

 

 



 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin