Arkusz kontroli pracy intendenta
Zgodnie z § ….. Instrukcji kontroli wewnętrznej (zgodnie z planem kontroli wewnętrznej na rok……….) w dniu …………………. przeprowadzono kontrolę pracy pracownika ……………………………….. (imię i nazwisko pracownika). Kontroli dokonano na podstawie znanego pracownikowi zakresu jego obowiązków.
Kontroli pracy pracownika dokonał(a) ..............……………………………………..
(imię i nazwisko osoby kontrolującej).
I. Gospodarka magazynowa
1. Czy jest prowadzona ewidencja zakupów, rozchodów oraz zapasów towarów w kartotece magazynowej?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………
2. Czy zapisy w kartotece magazynowej są prowadzone na bieżąco i chronologicznie?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………
3. Czy błędne zapisy w kartotece magazynowej są poprawiane zgodnie z zasadami rachunkowości?
4. W jaki sposób jest prowadzona wycena towaru przyjmowanego na magazyn i czy jest zgodna z zasadami przyjętymi w przedszkolu?
5. Czy wielkość zapasów magazynowych jest uzasadniona?
6. Czy występują ubytki towarów i czy ich wielkość jest uzasadniona?
7. Czy stan magazynu jest uzgadniany z księgowością częściej niż raz na koniec roku?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………
8. Czy są przestrzegane obowiązujące instrukcje i zasady dotyczące przechowywania towaru?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………
II. Organizacja zaopatrzenia, dokonywanie wydatków
1. Czy dołożono wszelkich starań, aby pracownicy kuchni na bieżąco otrzymywali produkty niezbędne do przygotowania posiłków?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………
2. Czy zdarzyła się sytuacja, że z przyczyn wynikających z zaniedbania pracownika pracownicy kuchni nie otrzymali wszystkich niezbędnych produktów?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3. Czy przy zamawianiu towaru (artykuły spożywcze, sprzęt, artykuły biurowe, urządzenia) są stosowane przepisy o zamówieniach publicznych?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………………………
4. Czy przy dokonywaniu zakupów jest stosowany regulamin/instrukcja zakupów do równowartości 14 000 euro?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………………
5. Czy przy dostawach towaru, na które zawarto umowy z dostawcami, są dokładane starania, aby dostawy były zgodne z zawartymi umowami? Czy ewentualne reklamacje, zwroty i wymiana towaru są dokumentowane?
6. Czy są dokładane starania, aby zwiększyć obrót bezgotówkowy w płatnościach za zakupy?
7. Czy wszelkie rozliczenia z komórką księgowości są dokonywane na bieżąco?
III. Dokumentacja odpłatności za przedszkole
1. Czy prowadzona jest imienna (dla każdego dziecka) ewidencja odpłatności za przedszkole (pobyt w przedszkolu i żywienie)?
2. Czy sporządza się dzienne raporty żywieniowe?
3. Czy wycena produktów w raportach żywieniowych jest zgodna z cenami (wyceną) w kartotece magazynowej?
4. Czy jest dokonywana bieżąca kontrola i analiza rzeczywistej dziennej i miesięcznej stawki żywieniowej?
5. Czy dzienna stawka żywieniowa jest wyliczana prawidłowo?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………
6. Czy są przygotowywane dekadowe jadłospisy?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….……………………
7. Czy jadłospisy są dostępne dla rodziców? Czy są wywieszane w ustalonym przez dyrektora miejscu?
8. Jak często są zmieniane dzienne jadłospisy i z jakich przyczyn?
9. Czy jadłospisy są ustalane zgodnie z zasadami przyjętymi w przedszkolu (z osobą wyznaczoną spośród pracowników kuchni)?
10. Czy są sporządzane miesięczne zestawienia raportów żywieniowych (sprawozdania żywieniowe/magazynowe)? Czy są składane w komórce księgowości?
IV. Nadzór nad przygotowywaniem posiłków
1. Czy przy przygotowywaniu posiłków są zachowane normy żywieniowe?
2. Czy pracownik dokonuje bieżącej kontroli stanu czystości kuchni?
3. Czy zgłoszenia pracowników kuchni dotyczące złej jakości produktów są przez pracownika reklamowane u dostawcy? W jakim czasie od momentu zgłoszenia przez pracownika kuchni? (jeżeli występuje)
4. Czy pracownik informuje pracowników kuchni w odpowiednim czasie o liczbie posiłków, które należy wydać w danym dniu?
V. Przyjmowanie odpłatności za przedszkole
1. Czy odpłatność za przedszkole naliczana jest prawidłowo? Czy stosowane są prawidłowe stawki za pobyt dziecka w przedszkolu oraz za żywienie dziecka?
2. Czy są wystawiane dokumenty (druk KW, kwitariusz przychodowy, raport kasowy) potwierdzające przyjęcie odpłatności za posiłki i pobyt dzieci w przedszkolu?
3. Czy rozliczenie z przyjętej odpłatności z księgowością jest terminowe?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………
4. Czy gotówka z przyjętej odpłatności jest na bieżąco odprowadzana na rachunek bankowy przedszkola? Czy nie jest przechowywana w przedszkolu dłużej niż przez czas ustalony w przyjętych zasadach obowiązujących w przedszkolu (instrukcji kasowej)?
5. Czy pracownik przyjmuje zgłoszenia od rodziców dotyczące powiadamiania o nieobecności dzieci w przedszkolu według ustalonych zasad?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………
6. Czy prowadzona jest bieżąca analiza wpłat rodziców za przedszkole (żywienie i pobyt) i ustalania ewentualnych zaległości? Czy przestrzegane są procedury windykacji należności od rodziców?
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………
VI. Przechowywanie dokumentów
1. Czy dokumenty (teczki) są prawidłowo oznaczone?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………
2. Czy dokumenty zawierające dane osobowe są prawidłowo zabezpieczone i przechowywane zgodnie z zasadami o ochronie danych osobowych?
3. Czy dokumenty są przechowywane zgodnie z zasadami o archiwizacji dokumentów przyjętymi w przedszkolu?
VII. Inne
1. Czy pracownik współpracuje z instytucjami nadzorującymi, kontrolującymi i wspomagającymi przedszkole odnośnie do realizowanych przez niego obowiązków?
2. Czy pracownik przestrzega przepisów regulaminu pracy, bhp, o ochronie danych osobowych?
3. Czy są respektowane obowiązujące instrukcje i zasady dotyczące konserwacji urządzeń, bezpieczeństwa przeciwpożarowego, zabezpieczenia przed kradzieżą oraz innych czynności określonych przepisami?
VIII. Wnioski z przeprowadzonej kontroli
Wypełniony arkusz oceny pracy pracownika jest przechowywany wraz z dokumentacją kontroli wewnętrznej przedszkola (planem kontroli wewnętrznej).
…………………………………………. ……………………………………
(podpis pracownika kontrolowanego) (podpis pracownika kontrolującego)
portalPRZEDSZKOLNY.pl 5
Bozenasta