LIPIDY
· związki rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych
· wiele z nich posiada budowę amfipatyczną:
§ grupa karboksylowa (część polarna)
§ łańcuch węglowy (część niepolarna)
· ważnym elementem strukturalnym są kwasy tłuszczowe
· 14:0 mirystynowy;
· 16:0 palmitynowy
· 18:0 stearynowy
· 18:1 cis∆9 oleainowy
· 18:2 cis∆9,12 linolowy
· 18:3 cis∆9,12,15 linolenowy – (niezbędne nienasycone)
· 20:4 cis∆5,8,11,14 arachidonowy (półniezbędny – synteza z niezbędnych)
· 20:5 cis∆ 5,8,11,14,17 eikozapentaenowy - omega-3 – brak syntezy w naszym organizmie
Wiązanie podwójne w kwasach tłuszczowych – konfiguracja cis
Większość naturalnych kwasów tłuszczowych ma parzystą liczbą at. węgla
Trójglicerydy:
· główna forma tłuszczu w mleku
· główny magazyn tłuszczów w tkance tłuszczowej
· główny “magazyn energii”
· odpowiedź na zapotrzebowanie organizmu wolniejsza niż w przypadku uwalniania glukozy z glikogenu
· największa wydajność energetyczna: utlenianie trójglicerydów daje 9 kcal/g (węglowodany: 4 kcal/g)
· zajmują mniejszą objętość (mniej uwodnione niż węglowodany i białka)
· Zapas glikogenu wystarczy na ~ 1 dzień.
tworzą błony biologiczne – istotne w przekazywaniu sygnałów między komórkami
budują struktury obwodowego (sfingomieliny) i ośrodkowego (cerebrozydy) układu nerwowego.
antygeny decydujące o grupie krwi to cerebrozydy (glikosfingolipidy) zawierające liczne pochodne węglowodanowe. O grupie krwi decyduje liczba i rodzaj cząsteczek węglowodanowych przyłączonych do „rdzenia, a o tym decyduje obecność odpowiedniego enzymu.
Gr. 0 – brak enzymu
Gr. A – enzym przyłącza N-acetylogalaktozę
Gr. B – enzym przyłącza galaktozę
· trójglicerydy
· cholesterol i jego estry
· fosfolipidy
· kwasy tłuszczowe
jama ustna – lipaza podjęzykowa
żołądek – lipaza żołądkowa (nie wymaga emulsyfikacji przez sole kwasów żółciowych – rozkłada tłuszcze mleka u niemowląt - brak HCl).
jelito cienkie – lipaza trzustkowa – wymaga emulsyfikacji przez sole kwasów żółciowych, rozkład tłuszczów do monoglicerydów i kwasów tłuszczowych, monoglicerydy ulegają dalszej hydrolizie
WZW, kamienie w pęcherzyku żółciowym – upośledzone trawienie tłuszczów
esteraza cholesterolowa – cholesterol i kwasy tłuszczowe …
trawienie przez fosolipazy wydzielane przez trzustkę i jelita
· fosfolipaza A1 i A2
2-acylolizofosfolipid i kwas tłuszczowy
· fosfolipaza B
glicerofosforylocholina i kwas tłuszczowy
· fosfolipaza C
dwugliceryd i fosforylowana cholina
· fosfolipaza D
cholina i kwas fosfatydowy
x: cholina, inozytol, etanoloamina, seryna lub atom wodoru
bezpośrednio przenikają do krwi
· absorbcja w postaci miceli do komórki nabłonka (wraz z wit. rozpuszczalnymi w tłuszczach)
· w komórce nabłonka estryfikacja (odbudowa tłuszczów) – synteza chylomikronów i VDL
· przenikanie do limfy
· przechodzenie limfy do krwi
· absorbowanie do krwioobiegu głównie w jelicie cienkim
· krążeniem wrotnym wracają do wątroby
Lipoproteiny= lipisy +apolipoproteiny
Dzielimy ze względu na gęstość:
· niska gęstość
· cząsteczki hydrofobowe i cholesterol wewnątrz lipoproteiny
· przenoszą trójacyloglicerole i cholesterol żyłą wrotną do wątroby
· krótki okres półtrwania – ok. 1h
· apoB-48
· powstają w wątrobie
· przenoszą trójacyloglicerole (w tym głównie fosfolipidy) i cholesterol z wątroby do tkanek obwodowych
· apoB-100
· powstają w wyniku rozpadu VLDL
· przenoszą cholesterol z wątroby do tkanek obwodowych („zły cholesterol”)
· ponad 30% ulega degradacji w tkankach obwodowych, pozostałe 70% w wątrobie
· najwyższa gęstość
· zawierają dużo białek i cholesterolu, mało trójglicerydów
· przenoszą nadmiar cholesteroli z tkanek obwodowych do wątroby („dobry cholesterol”)
· lipaza lipoproteinowa „zaczepiona” na ścianie naczyń włosowatych na siarczanie heparanu
· hydrolizuje trójglicerydy do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu
· pozostałe ciała resztkowe (remanty, zawierają głównie cholesterol) wyłapywane przez hepatocyty
W niektórych tkankach BRAK lipazy lipoproteinowej
erytrocyty
komórki nerwowe
· wzrost poziomu glukagonu, adrenaliny, hormonu adrenokortykotropowego, hormonów tarczycy
· Przekazywanie sygnałów do adipocytów
o w komórkach wzrost poziomu cAMP
o aktywacja kinazy fosforylującej (aktywującej) lipazy triacyloglicerolowe
Hydrolizują triacyloglicerole w pozycji 1 lub 3 do dwuacylogliceroli DAG i cząsteczek kwasów tłuszczowych
Hydrolizują DAG do monoacylogliceroli MAG i wolnych kwasów tłuszczowych
Hydrolizują MAG do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych
Uwolnione kwasy tłuszczowe przenikają przez błony komórkowe do krwioobiegu
Łączą się z albuminami osocza
przenoszone są we krwi do innych tkanek β-oksydacja
Rozpuszczalny w wodzie jest wychwytywany przez wątrobę, gdzie zachodzi jego
· ufosforylowanie przy udziale kinazy glicerolowej
· utlenowanie przy udziale dehydrogenazy 3-fosfoglicerolowej
powstaje fofoduhydroksyaceton
przekształcany (izomeryzacja) do aldehydu 3-fosfoglicerynowego
Dalsze losy aldehydu 3-fosfoglicerynowego:
· glukoneogeneza
· glikoliza
β-oksydacja zachodzi w mitochondriach
1. kwasy tłuszczowe nie przenikają łatwo do wnętrza mitochondriów – muszą być najpierw aktywowane
I etap: aktywacja poprzez reakcję z koenzymem A przy udziale syntazy acylo-CoA (tiokinazy), zlokalizowanej w cystozolu z wykorzystaniem ATP
Aktywowane kwasy tłuszczowe NIE mogą opuścić komórki!
II etap: umożliwia transport do wnętrza mitochondrium, wymaga acylotransferaz
1. Selektywne względem krótkołańcuchowych reszt kwasów tłuszczowych
2. Selektywne względem długołańcuchowych reszt kwasów tłuszczowych (wymaga karnityny)
§ acylotransferaza karnitynowa I
§ acylotransferaza...
mariz.tbg