250_751401_mlynarz.doc

(240 KB) Pobierz
Przykład: standard kompetencji zawodowych – zawód Młynarz



Młynarz

(751401)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy

 


Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przez
pracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1

 

 

 

Krajowy standard kompetencji zawodowych

Młynarz (751401)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013

 

Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła

 

 

 

 

 

 

ISBN               978-83-7951-000-9 (całość)

ISBN              978-83-7951-250-8 (250)

 

Nakład 1000 egz.

 

Publikacja bezpłatna

 



Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99

e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl    http://www.crzl.gov.pl

 





Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego

26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65

 

e-mail: instytut@itee.radom.pl                  http://www.itee.radom.pl

 

 

Spis treści

1.              Dane identyfikacyjne zawodu                             4

1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach                             4

1.2. Notka metodologiczna i autorzy                            4

2.              Opis zawodu                             6

2.1.               Synteza zawodu                             6

2.2.               Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu                             6

2.3.               Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)                             6

2.4.               Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu                             7

2.5.               Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie                            7

2.6.               Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji                            7

2.7.               Zadania zawodowe                            8

2.8.               Wykaz kompetencji zawodowych                            8

2.9.               Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK                            9

3.              Opis kompetencji zawodowych                             10

3.1.               Składowanie ziarna zbóż i produktów młynarskich Kz1                             10

3.2.               Wykonywanie przemiału i przerobu surowca zbożowego zgodnie z procesem technologicznym Kz2                             11

3.3.               Kompetencje społeczne KzS                             13

4.               Profil kompetencji kluczowych                             14

5.              Słownik                             15

 

 


1. Dane identyfikacyjne zawodu

1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu
w klasyfikacjach

Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):

751401 Młynarz

Grupa wielka 7 – Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy (w Międzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).

Grupa elementarna 7514 – Robotnicy przetwórstwa surowców roślinnych (w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 7514 Fruit, Vegetable and Related
Preservers).

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 10. Produkcja artykułów spożywczych, Grupa 10.6. Wytwarzanie produktów przemiału zboża, skrobi i wyrobów skrobiowych.

1.2. Notka metodologiczna i autorzy

Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracy, w 6 przedsiębiorstwach (duże – 4, średnie – 2, w tym produkcyjne 2, produkcyjno-handlowe4) przeprowadzonych w lutym i marcu 2013 r.

Zespół Ekspercki:

·       Ewa Rech-Madejczyk – ekspert niezależny, były pracownik Elewatora Zbożowego w Zimnie,

·       Ewa Łapińska – PHU GRANCO w Warszawie,

·       Sławomir Stalmach – Polskie Młyny SA w Teresinie,

·       Tomasz Kupidura – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Radomiu.

Ewaluatorzy:

·       Anna Szafrańska – Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa w Warszawie,

·       Michał Butkiewicz – Edukacja i Praca w Warszawie.

Recenzenci:

·       Jerzy Kuchciak – Dolnośląskie Młyny S.A. w Udaninie,

·       Wojciech Górniak – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-
-Spożywczego w Warszawie.

Komisja Branżowa (zatwierdzająca):

·       Jadwiga Rothkaehl (przewodnicząca) – Stowarzyszenie Młynarzy RP w Warszawie,

·       Grzegorz Depta – przedstawiciel pracodawców, Zespół Młynów Interchemall Jelonki Sp. z o.o. w Ostrowii Mazowieckiej,

·       Włodzimierz Potocki – przedstawiciel pracodawców, Młyn Handlowy Potoccy Sp.j. w Sulmierzycach,

·       Norbert Kusiak – Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych w Warszawie.

Data zatwierdzenia:

·       19.09.2013 r.


2. Opis zawodu

2.1. Synteza zawodu

Młynarz wykonuje przemiał ziarna zbóż na mąkę lub przerób zbóż na kasze i płatki.

2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania,
obszary występowania zawodu

Młynarz jest zawodem o charakterze produkcyjnym. Celem pracy młynarza jest przemiał ziarna zbóż na mąkę lub przerób zbóż na kasze i płatki. Młynarz przyjmuje zboże do młyna, oczyszcza je, sortuje, przygotowuje właściwe mieszanki, nawilża, poddaje mechanicznemu rozdrobnieniu, sortuje półprodukty i gotowe produkty, a następnie kwalifikuje według jakości i pakuje. Jego obowiązkiem jest zachowanie zasad technologicznych i przestrzeganie norm jakościowych, w tym ocena organoleptyczna półproduktów i produktów młynarskich. W kaszarniach i płatkarniach obsługuje maszyny parujące i suszące. Młynarz odpowiedzialny jest za właściwe wykorzystanie surowców, wytwarzanie produktów żywnościowych i paszowych bezpiecznych dla zdrowia oraz za prawidłowe eksploatowanie maszyn i urządzeń. Do jego zadań należy ważenie surowca, wyrobów gotowych i odpadów, a także kontrola urządzeń sterowniczych nadzorujących proces technologiczny.

2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny
i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)

Miejscem pracy młynarza jest młyn, kaszarnia, płatkarnia. Obiekty te są wielokondygnacyjne i podzielone na działy produkcyjne. W niektórych działach występują zagrożenia dla zdrowia spowodowane uciążliwymi warunkami pracy, np. hałas, drgania mechaniczne, zapylenie. Z tego względu szczególnie ważne jest planowanie i organizowanie procesów technologicznych zgodnie z wymaganiami sanitarno-higienicznymi, w tym Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP), zasadami i przepisami BHP, ppoż., ergonomii i ochrony środowiska. Praca młynarza przebiega w systemie dwu- lub trzyzmianowym. Młynarz obsługuje urządzenia samodzielnie (małe młyny) lub w zespole, gdzie jego praca jest nadzorowana. Praca charakteryzuje się powtarzalnością wykonywanych czynności, jednak ze względu na zmienność asortymentu i surowca trzeba odpowiednio zmieniać parametry procesu technologicznego.

2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne,
w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu

Wykonywanie zawodu młynarza wymaga spostrzegawczości i odpowiedzialności oraz umiejętności oceny organoleptycznej surowców i produktów przemiału. Młynarz powinien mieć dobry wzrok, odróżniać barwy, mieć dobry węch i sprawny zmysł dotyku. Sprawność narządu słuchu umożliwia ocenę pracy maszyn. Bardzo ważna jest zdolność koncentracji i podzielność uwagi. Młynarz powinien cechować się dokładnością, rzetelnością oraz dbałością o czystość i porządek. Specyfika zawodu wymaga także uzdolnień technicznych oraz umiejętności pracy w zespole.

2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia
pracy w zawodzie

Zawód młynarza można zdobyć na drodze kształcenia rzemieślniczego. Pracodawcy zatrudniają też w zawodzie osoby z wykształceniem zasadniczym zawodowym po kierunkach związanych z przemysłem spożywczym. Możliwe jest również szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy i zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy. Młynarz powinien brać udział w szkoleniach organizowanych w przedsiębiorstwie, przez stowarzyszenia i inne organizacje branżowe, przez producentów maszyn młynarskich lub wyspecjalizowane szkoły i ośrodki szkoleniowe.

2.6. Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/
/walidacji kompetencji

Uzyskane w procesie pracy kompetencje zawodowe właściwe dla zawodu młynarza można potwierdzić w systemie rzemiosła egzaminem czeladniczym i mistrzowskim. Pracodawcy chętn...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin