167_611104_rolnik_upraw_polowych.doc

(235 KB) Pobierz
Przykład: standard kompetencji zawodowych – zawód Młynarz



Rolnik upraw polowych

(611104)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolnicy, ogrodnicy, leśnicy i rybacy

 


Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przez
pracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1

 

 

 

Krajowy standard kompetencji zawodowych

Rolnik upraw polowych (611104)

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013

 

Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła

 

 

 

 

 

 

ISBN               978-83-7951-000-9 (całość)

ISBN               978-83-7951-167-9 (167)

 

Nakład 1000 egz.

 

Publikacja bezpłatna

 



Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99

e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl    http://www.crzl.gov.pl

 





Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego

26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65

 

e-mail: instytut@itee.radom.pl                  http://www.itee.radom.pl

 

 

Spis treści

1.              Dane identyfikacyjne zawodu                             4

1.1.              Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach                            4

1.2.              Notka metodologiczna i autorzy                            4

2.              Opis zawodu                            6

2.1.               Synteza zawodu                             6

2.2.               Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu                             6             

2.3.               Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)                             6

2.4.               Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu                             7

2.5.               Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie                            7

2.6.               Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji                            7

2.7.               Zadania zawodowe                            8

2.8.               Wykaz kompetencji zawodowych                            9

2.9.              Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK                            9

3.              Opis kompetencji zawodowych                             10

3.1.               Planowanie produkcji roślinnej i prac polowych Kz1                             10

3.2.               Prowadzenie produkcji roślinnej i prac polowych Kz2                             11

3.3.               Kompetencje społeczne KzS                             12

4.              Profil kompetencji kluczowych                            13

5.              Słownik                            14

 

 

 

 

1. Dane identyfikacyjne zawodu

1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu
w klasyfikacjach:

Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):

611104 Rolnik upraw polowych

Grupa wielka 6 – Rolnicy, ogrodnicy, leśnicy i rybacy (w Międzyna-rodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).

Grupa elementarna 6111 – Rolnicy upraw polowych (w Międzyna-rodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 6111 Field crop and vegetable growers).

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

Sekcja A. Rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo, Dział 01. Uprawy rolne, chów i hodowla zwierząt, łowiectwo, włączając działalność usługową, Grupa 01.1. Uprawy rolne inne niż wieloletnie.

1.2. Notka metodologiczna i autorzy

Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracy w 18 przedsiębiorstwach (średnie – 1, mikro − 17, w tym produkcyjne −17, produkcyjno-
-handlowo-usługowe − 1), przeprowadzonych w marcu 2013 r.

Zespół Ekspercki:

·       Bożena Stępień – Gospodarstwo Rolne w Stawce gmina Batorz,

·       Paweł KałudaZespół Szkół Rolniczych im. Wł. Grabskiego w Sędziejowicach,

·       Jarosław Drzazga – Gospodarstwo Rolne w Przymiłowie,

·       Danuta Urbaniak – Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego w Łodzi.

Ewaluatorzy:

·       Zbigniew Łaptuta – Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, oddział w Kościerzynie,

·       Mariola Przybylska Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim.


Recenzenci:

·       Andrzej Kałuda Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach,

·       Urszula Malinowska Powiatowy Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Lublinie.

Komisja Branżowa (zatwierdzająca):

·       Jerzy Kuzański (przewodniczący) – Izba Rolnicza w Łodzi,

·       Stanisław Staniszewski – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Łodzi,

·       Krzysztof Łysyganicz Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona w Łodzi.

Data zatwierdzenia:

·       08.10.2013 r.


2. Opis zawodu

2.1. Synteza zawodu

Rolnik upraw polowych prowadzi produkcję roślinną w warunkach polowych.

2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania,
obszary występowania zawodu

Rolnik upraw polowych jest zawodem o charakterze produkcyjnym. Celem pracy rolnika upraw polowych jest osiągnięcie najwyższych plonów uprawianych roślin, przy jednoczesnym zachowaniu jakości produkcji i przestrzeganiu zasad ochrony środowiska. Wykonując zadania zawodowe rolnik upraw polowych prowadzi i obsługuje pojazdy, maszyny i narzędzia rolnicze do uprawiania gleby, nawożenia, sadzenia, siewu, pielęgnowania, ochrony roślin, zbierania i przechowywania plonów. W celu ochrony uprawianych roślin stosuje preparaty chemiczne. Transportuje zebrane płody rolne, wyładowuje zbiory do magazynu lub suszarni. Zestawia ciągniki z maszynami rolniczymi (agregatuje), naprawia je i konserwuje używane maszyny rolnicze. Praca rolnika upraw polowych wymaga umiejętności planowania i wykonywania zadań związanych z uprawą roli.

2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny
i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)

Miejscem pracy rolnika upraw polowych są grunty orne przeznaczone pod uprawy polowe. Rolnik upraw polowych może być zatrudniany w przedsiębiorstwach produkcji rolniczej lub prowadzić własną działalność rolną. Pracuje sezonowo w różnych warunkach atmosferycznych. Jest to praca fizyczna wspomagana często przez specjalistyczny sprzęt rolniczy. Rolnik obsługuje maszyny i narzędzia, które mają elementy wirujące; z tego względu podczas wykonywania prac agrotechnicznych przy użyciu sprzętu zmechanizowanego istnieje ryzyko wystąpienia urazów. Rolnicy upraw polowych podczas pracy ze środkami ochrony roślin i innymi preparatami chemicznymi stosowanymi w rolnictwie mogą ulegać zatruciom. Zagrożeniem dla zdrowia rolników upraw polowych są również duże ilości pyłów organicznych występujących w gospodarstwach rolnych. Ze względu na możliwość wypadków rolnik musi bezwzględnie przestrzegać przepisów i zasad BHP, ochrony ppoż., ergonomii i ochrony środowiska. Praca wykonywana jest samodzielnie lub w zespole.


2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne,
w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu

Rolnik upraw polowych musi charakteryzować się dobrą kondycją i sprawnością fizyczną oraz wytrzymałością na długotrwały wysiłek fizyczny. Powinien wykazywać zainteresowanie przyrodą i ochroną środowiska oraz dbałość o zachowanie równowagi ekosystemu. Specyfika zawodu wymaga uzdolnień technicznych. Podczas prac występują nieoczekiwane zdarzenia (załamanie pogody, awarie maszyn), co wymaga pracy pod presją czasu. Szybkie tempo i długie godziny pracy podczas spiętrze...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin