Karpatka.doc

(21 KB) Pobierz
Karpatka

                                                 KARPATKA

 

CIASTO:

Szklankę  wody  i  pół  kostki  margaryny  zagotować  dodać  szklankę  mąki.

Gotować ciągle  mieszając  aż  masa  będzie  odstawać  od  garnka . Ostudzić.

                                      

 

Do  zimnej masy  dodać 5 całych  jaj  i 1½ łyżeczki  proszku  do  pieczenia. Wymieszać

 

Podzielić  masę  na  dwie części i upiec  dwa  placki

Wstawić  blachę  do  bardzo  gorącego  piekarnika i piec około  20 minut.

Po  10 minutach  pieczenia  zmniejszyć  moc w piekarniku.

 

KREM:

1 łyżka  ---- mąki  ziemniaczanej

1 łyżka  ---- mąki  pszennej

Rozmieszać  mąkę w ¼  szklanki  mleka .

¾  szklanki  mleka  zagotować  ze szklanką  cukru i porcją  cukru  waniliowego.

Do  gotującego  się  mleka z cukrem  wlać  rozmieszaną  mąkę i ugotować  budyń.

Ostudzić i dodać  schłodzone  masło 1 kostka i 1 żółtko (zimne  masło  dodać w czasie  miksowania)

.

              Na  ostudzone  placki  rozsmarować  krem.

    

                  MIAM      MIAM      MIAM     

                                                                                                       

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin