Flaki po staropolsku.doc

(24 KB) Pobierz
Flaki po staropolsku

Flaki po staropolsku

 

Składniki:

0,7 kg flaków

15-20 dag tłustej wołowiny z kością

15 dag włoszczyzny

liść laurowy

4-5 ziaren ziela angielskiego

natka pietruszki

3 dag bułki tartej

jajo

2 dag masła

2 dag mąki

papryka, imbir

majeranek, sól, pieprz

 

Flaki oczyść, umyj i sparz gorącą wodą. Następnie jeszcze raz dobrze wymyj i wypłucz. Włóż do rondla, po czym dodaj wołowinę, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej je wodą i gotuj 4-5 godzin na słabym ogniu.

 

Flaki i mięso wyjmij. Flaki pokrój w cienkie paseczki, wrzuć do rosołu, dodaj poszatkowaną włoszczyznę i gotuj jeszcze pół godziny.

 

Ugotowane mięso oddziel od kości, przepuść przez maszynkę, dodaj tartą bułkę, pieprz, jajko i drobno posiekaną pietruszkę. Całość musisz dobrze wyrobić.

 

Z przygotowanej masy zrób teraz kulki wielkości włoskiego orzecha i wrzuć je do gotujących się flaków. Kiedy się podgotują, wyjmij je.

 

Masło rozetrzyj z mąką, rozprowadź rosołem i dodaj do flaków. Dodaj gałki z mięsa, a wszystko dopraw majerankiem, imbirem i papryką.

 

Flaki podawaj w okrągłych salaterkach.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin