Pasztet z filetów rybnych.doc

(24 KB) Pobierz
Pasztet z filetów rybnych

Pasztet z filetów rybnych

 

Składniki:

75 dag filetów (karpia, tołpygi, dorsza lub mintaja)

10 dag wątróbek z drobiu

10 dag pieczarek

mała bułka namoczona w mleku

5 dag suszonych śliwek

3 łyżki masła

łyżka tartej bułki

2 jaja

1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

 

Umyte i osuszone filety z ryby skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Śliwki opłucz i namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

 

Na stopionym w rondlu maśle (łyżka) usmaż wątróbki, na patelni przesmaż na maśle pieczarki, aż do odparowania. Odciśniętą z mleka bułkę, pieczarki, wątróbki, śliwki i rybę zmiel w maszynce, do powstałej masy wbij jajka, dodaj sól, pieprz, gałkę i wygnieć ją dokładnie.

 

Teraz wysmaruj i wysyp tartą bułką foremkę, ułóż na niej i przykryj folią przygotowaną masę, wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby pasztet lekko się zrumienił.

 

Po przestudzeniu podawaj z piklami lub - wedle uznania - oblane różnymi sosami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin