Pasztet z filetów rybnych
Składniki:
75 dag filetów (karpia, tołpygi, dorsza lub mintaja)
10 dag wątróbek z drobiu
10 dag pieczarek
mała bułka namoczona w mleku
5 dag suszonych śliwek
3 łyżki masła
łyżka tartej bułki
2 jaja
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Umyte i osuszone filety z ryby skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Śliwki opłucz i namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Na stopionym w rondlu maśle (łyżka) usmaż wątróbki, na patelni przesmaż na maśle pieczarki, aż do odparowania. Odciśniętą z mleka bułkę, pieczarki, wątróbki, śliwki i rybę zmiel w maszynce, do powstałej masy wbij jajka, dodaj sól, pieprz, gałkę i wygnieć ją dokładnie.
Teraz wysmaruj i wysyp tartą bułką foremkę, ułóż na niej i przykryj folią przygotowaną masę, wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby pasztet lekko się zrumienił.
Po przestudzeniu podawaj z piklami lub - wedle uznania - oblane różnymi sosami.
jabolek67