Tarty.doc

(111 KB) Pobierz

Tarty

~~~ są świetne zarówno na śniadanie, obiad czy kolację przy winie

https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/q71/s720x720/1538943_509131185872546_1890116412_n.jpg

Dzisiejsza propozycja to oczywiście tarta z brokułami oraz z szynką podwędzaną i pomidorami. 

Składniki:
kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki soli, 9 łyżek zimnego masła, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody, 100 g startego parmezanu.
farsz:
różyczki z 1 brokuła, 1 cebula pokrojona w pióra, kilka pomidorków cherry, przeciętych na pół, 100 g podwędzanej szynki, pokrojonej w paski, 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego, 1 łyżka świeżej szałwii, posiekanej, 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego, 2 jajka, 3/4 szklanki śmietany 18%, 
1/3 szklanki startego żółtego sera, użyliśmy sera Edamskiego 
sól, pieprz.
Jeśli planujecie robić tartę na śniadanie, proponujemy zrobić kruche ciasto dzień wcześniej, co by trochę cennego czasu rano zaoszczędzić:)
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 h do lodówki.

Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200 stop.C. Wyjmijcie formę z ciastem, które ponakłuwajcie delikatnie widelcem. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzućcie cebulę i podsmażcie, aż się lekko zrumieni. Odstawcie do wystygnięcia.
Brokuły wrzućcie do osolonego wrzątku na 3-5 minut, odcedźcie i odstawcie. Jajka wymieszajcie ze śmietaną, serem, cebulą, ziołami, solą i pieprzem.
Na ostudzone ciasto wylejcie masę z jajek, rozprowadźcie łopatką. Ułóżcie brokuły, szynkę i pomidorki. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 40 minut. Posypcie świeżym oregano. Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin