Nalewka na imbirze - Imbirówka.rtf

(1 KB) Pobierz

Nalewka na imbirze - Imbirówka

 

 

 

·       5 dag korzenia imbiru

·       5 g kardamonu

·       5 goździków

·       ¼ laski cynamonu

·       2 cytryny

·       ½ laski wanilii

·       500 ml wódki

·       500 ml spirytusu

·       500 ml wody

·       Miód lub cukier

Przygotowanie:

Imbir pokroić w plastry i wrzucić do słoja razem z kardamonem, goździkami, wanilią, cynamonem i cienko okrojoną skórką z cytryn, oraz ich sokiem. Wszystko zalać alkoholem i odstawić do piwnicy na miesiąc. Po tym czasie przefiltrować , dosłodzić miodem lub cukrem rozpuszczonym w wodzie  i odstawić do piwnicy na trzy miesiące w celu wyklarowania.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin