Placuszki a la pizza
Składniki:
4 jaja
6 łyżek mąki pszennej ( z lekką górką)
4 - 5 łyżek mleka, maślanki lub rzadkiego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki przyprawy do pizzy
150 - 200 gramów kiełbasy lub szynki
1 mały strąk czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy
300 gramów pieczarek
1 średnia cebula
sól (niewiele lub wcale)
ostra lub słodka papryka
100 gramów żółtego sera do posypania ulubiony sos do polania
Sposób przygotowania:
1 Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodajemy cebulę i smażymy całość do zeszklenia tej ostatniej, schładzamy. Paprykę i szynkę kroimy w kosteczkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Jaja miksujemy dokładnie z mąką, dodajemy mleko lub jogurt, mieszamy dokładnie, przyprawiamy, wsypujemy pieczarki z cebulą, paprykę, szynkę i kukurydzę, mieszamy łyżką by ciasto równomiernie oblepiło wszystkie składniki.
Nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy je na oleju na złoto. Kiedy placuszki usmażą się z jednej strony, odwracamy je na drugą i posypujemy z góry wiórkami sera, smażymy pod przykryciem do jego rozpuszczenia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem, np z ketchupem.
jurekkoto