Kulki ziemniaczane z serem =ziemserkulki=
Składniki:
700 gramów ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajo
120 gramów pikantnego sera żółtego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
ewentualnie ulubione zioła
około 0,5 szklanki bułki tartej do obtaczania
Sposób przygotowania:
1 Cebulę siekamy, smażymy na złoto na oleju, następnie odsączamy z tłuszczu jak najdokładniej i przekładamy do miseczki.
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulką.
Do masy dodajemy jajo, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i starty drobno ser żółty. Masa ma być dość zwarta i mało klejąca.
2 Z ciasta odrywamy małe kawałeczki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdy z nich obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoto na głębokim oleju, odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy np z sosem pomidorowym, czosnkowym, ketchupem i ulubioną surówką.
jurekkoto