kulki_ziemniaczane_z_serem_(ziemserkulki).docx

(29 KB) Pobierz

 

Kulki ziemniaczane z serem =ziemserkulki=







 

 

Składniki:



 

700 gramów ugotowanych ziemniaków

 

1 średnia cebula

 

1 jajo

 

120 gramów pikantnego sera żółtego

 

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

sól, pieprz

 

ewentualnie ulubione zioła

 

około 0,5 szklanki bułki tartej do obtaczania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

1    Cebulę siekamy, smażymy na złoto na oleju, następnie odsączamy z tłuszczu jak najdokładniej i przekładamy do miseczki.

 

Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną cebulką.

 

Do masy dodajemy jajo, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną i starty drobno ser żółty. Masa ma być dość zwarta i mało klejąca.

 

2    Z ciasta odrywamy małe kawałeczki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdy z nich obtaczamy w bułce tartej.

 

Smażymy na złoto na głębokim oleju, odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy np z sosem pomidorowym, czosnkowym, ketchupem i ulubioną surówką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin