Farszynki Mazurskie - Drobiowe.docx

(407 KB) Pobierz

 

FARSZYNKI MAZURSKIE

·         Ugotowane ziemniaki [900g]

·         Mąka ziemniaczana [ok 250g]

·         Jajka [2 sztuki]

·         Sól

Farsz:

·         Ugotowane mięso drobiowe [150g]

·         Ugotowane na twardo jajka [2 sztuki]

·         Podsmażona cebula [80g]

·         Ugotowana marchewka [1 sztuka]

·         Sól i pieprz

Wszystkie składniki farszu zmiel (najlepiej w malakserze). Dopraw do smaku.

 

Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności ziemniaków może być potrzeba dosypania mąki). Wbij dwa jajka, posól i zagnieć ciasto.

 

Podziel na równe części (u mnie po 130 g). Formuj placuszki, na które nałóż farsz i dokładnie zalep. Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.

 


http://2.bp.blogspot.com/-Qsb1IcodheM/Ttz91bl1EnI/AAAAAAAAAs4/53fpzcZ3-JE/s640/farszynki01.jpg

 

http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/12/farszynki-mazurskie-drobiowe.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin