FARSZYNKI MAZURSKIE
· Ugotowane ziemniaki [900g]
· Mąka ziemniaczana [ok 250g]
· Jajka [2 sztuki]
· Sól
Farsz:
· Ugotowane mięso drobiowe [150g]
· Ugotowane na twardo jajka [2 sztuki]
· Podsmażona cebula [80g]
· Ugotowana marchewka [1 sztuka]
· Sól i pieprz
Wszystkie składniki farszu zmiel (najlepiej w malakserze). Dopraw do smaku.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności ziemniaków może być potrzeba dosypania mąki). Wbij dwa jajka, posól i zagnieć ciasto.
Podziel na równe części (u mnie po 130 g). Formuj placuszki, na które nałóż farsz i dokładnie zalep. Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.
http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/12/farszynki-mazurskie-drobiowe.html
mloda889